Her yazımda bizim için önemli verileri sizlere sunarım. Bunlardan birisi İstanbul Sanayi Odası (İSO) PMI endeksidir. Bu endeks doğrudan bizim faaliyetlerimizin durumunu gösterir. Yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. (İSO) PMI endeksi 50.0 değerinin üstünü iyileşme işareti olarak gösterirken 2021 Ağustos’ta Ocak ayından bu yana en yüksek düzeyine çıkarak 54.1’e yükseldi. Müşteri talebindeki iyileşme ve Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi, yeni siparişlerdeki güçlü artış, yeni ihracat siparişlerindeki keskin büyüme ile İSO PMI üst üste üçüncü ay artış gösterdi.

İkincisi de tabii Türkiye ekonomisini ortaya koyan büyüme rakamları. Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21.7 büyüdü. Bu rakam elbette baz etkisiyle bu kadar yüksek çıktı ama başka ülkeler için de aynı durum söz konusuydu ve Türkiye dünyada ön sıralara geçmeyi başardı. Ekonomistlerimiz yılsonu büyümesinin yüzde 8-9’un üstünde olacağı tahminlerinde bulunuyorlar.

Elbette madalyonun bir da arka yüzü var. Pandemi etkisiyle kendimizi dünya çapında enflasyon dalgasının içinde bulduk. Enflasyona karşı çok kırılgan olan ekonomimizde yine çok yüksek rakamların ortasında kaldık. Üretici Fiyatları Endeksi geçen yılın Mayıs ayından beri sürekli tırmanıyor ve Ağustos ayında yüzde 45.52’ye ulaştı. Bu, bizim gibi üreticilerin hangi koşullarda çalıştığını ve maliyetlerini fiyatlara yansıtamadığını gösteriyor.

TÜİK tarafından Ağustos ayının TÜFE rakamı yüzde 19.25 olarak açıklandı. Yani Merkez Bankası’nın yüzde 19’luk faizinin üstüne çıktı. Reel faiz eksiye döndü. Bu durumda faizler yeniden mi artacak yoksa aynı mı kalacak sorusu ile karşı karşıya geldik. Bir yandan faizlerin yükselmesi bizim maliyet yükümüzü daha da artıracak. Reel sektörün kronik finans temin sorunlarını katlayacak. Diğer yandan faizler düşük tutulursa, Merkez Bankası önceki açıklamalarından vazgeçerse dövizdeki artış yine gelip bizi vuracak.

Maliyetimizin en önde gelen kalemlerine ise arka arkaya zam geliyor. Örneğin bir yıllık sürede enerjide yıllık değişim oranı yüzde 59.39’a ve ara malında yüzde 54.71’e ulaşmış. Biz son zamların geri alınması talebimizi açıklarken BOTAŞ 1 Eylül 2021 itbarıyla doğalgazda eylül ayı için konut tarifesi sabit kalırken, sanayi ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 15 zam yaptı. Bir de bunlara küresel çapta yaşanan lojistik krizini, konteyner sorununu, navlundaki artışları eklersek sanayici ve ihracatçının nasıl zorlandığını düşünün.

Temmuz ve Ağustos aylarında müthiş çevre felaketleri ile karşılaştık, yüreğimiz yandı, çaresizliğimize üzüldük. Aynı dönemde Yeşil Mutabakat Eylem Planları da yürürlüğe girdi. Avrupa Birliği, Fit for 55’i yayınladı. Torunlarımıza, daha temiz, yaşanabilir bir dünya teslim etmemiz için bunlar çok olumlu adımlar. Yeşil Mutabakat biz üreticilere de ciddi değişim faturalarını da beraberinde getirdi. Bu değişimi başaramayanlar ihracatta kapalı kapılarla karşılaşacaklar. Devletin, aynen Avrupa Birliği’nin yaptığı gibi önemli miktarda fon oluşturması ve dönüşüm için kollarını sıvayanlara destek, hibe sağlaması gerekiyor. Yoksa iyice ivmelenmiş ihracatımızda duraklama veya gerileme eğilimi ile karşılaşabiliriz.

Okulların açıldığı, aşıda istenilen düzeye ulaşılamadığı, pandeminin delta varyantıyla hüküm sürdüğü, yeniden kapanma olup olmayacağının bilinmediği sonbahar dönemine giriyoruz. Biz yine üretim koşumuzu hızla sürdüreceğiz. İsteğimiz, her şeyin normale döndüğü olağan koşullarda üretim ve ihracat rekorları kırmak. Başaracağımıza inanıyorum.

Sanayici dostlarıma, sağlıklı günler, sağlıklı üretim ve bol kazanç diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106