Km ne derse desin tekstil Türkiye için çok önemli bir sektör… Bu sektörde müthiş bir bilgi birikimi var. Yenilikler ve yeni adımlar bu sektörden çıkıyor. Mesleğe sahip çıkmak için üniversite öğrencilerine burs verilmesi en son yenilikleri… Şimdi diğer sektörlerde mesleklerine sahip çıkmak için benzer uygulamaların peşinde.

Türkiye’de tekstilin önderliğini 4000’den fazla üyesi ile İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) yapıyor. İTHİB üyeleri, iplik, kumaş, ev tekstili, endüstriyel/teknik kumaş ve aksesuarları gibi her çeşit tekstil ürününün üretimini ve ihracatını yapıyor. Toplam ihracatın yüzde 70’ini bu kurum gerçekleştiriyor.

Birliğin başkanlığını Ahmet Öksüz yapıyor. Yönetimde Ahmet Şişman, Fatih Bilici, Vehbi Canpolat, Ali Sami Aydın ve Sultan Tepe gibi teknik tekstilin gelecekte çok öne çıkacağını bilen önemli isimler var. Birlik, Sultan Tepe’nin ardından ikinci kadın yönetim kurulu üyesi olarak Fatma Uçurum’u da bünyesine katarak sektörde bir başka ilki gerçekleştirdi.

TEKNİK TEKSTİLDE YOLUN NERESİNDEYİZ?

Şimdi gelelim tekstildeki gücümüze… Türkiye tekstilde dünyanın en büyük 7. Avrupa Birliği'nin en büyük 3. tekstil ve hazır giyim tedarikçisi…

Peki katma değeri çok yüksek teknik tekstilde aynı başarıyı yakaladık mı?

Veriler bu soruya hayır yanıtı vermemize neden oluyor. Teknik tekstilde 20’inci sıralardayız. Üstelik önümüzde çok kolay geçmemiz gereken ülkeler var. Ve işin ilginç yanı bu ülkeleri geçecek çok önemli kuruluşlarımız da bulunuyor.

Teknik tekstil deyip geçmeyin… Dünyada teknik tekstil ihracatı 110 milyar doları geçmiş durumda. Ve sektör her gün yeni ürünlerle büyüme kaydediyor. Çin, Almanya ve ABD dünya Teknik Tekstil ihracatının yüzde 42’sini gerçekleştiriyor. Bu sektörden daha çok pay almak demek tekstil ihracatının kilo fiyatını yukarı çekmek demek… Bunun için Ahmet Öksüz ve arkadaşları bu işi için yoğun mesai harcıyor.

YORGANCILIKTAN DOĞAN BİR DEV

Teknik tekstili bize ilk Yönetim Kurulu üyesi Sultan Tepe anlatmıştı. Şimdilerde onun da bu alanda önemli çalışmalar yaptığını öğreniyoruz. Başkan Ahmet Öksüz bu alanda moral ve umut veren gelişmeleri göstermek için geçtiğimiz günlerde bize İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Şişman’ın başında olduğu Hassan Grup’a davet etti. 80 yıllık bir dünya devi ile bizi tanıştırmış oldu. Evet dünya devi…

Hem de teknik tekstilde büyüyen bir dünya devi… Otomotiv halı ya da döşemelerinden, izolasyon keçelerine, temizlik bezlerinden medikal ürünlere kadar pek çok alanda üretim yapan grup neredeyse bütün dünyaya ihracat yapıyor. 1939 yılında ailenin dedesi Hasan Şişman tarafından başlatılan hallaçlık yani yorgancılıktan doğan bir dev.

İkinci dünya savaşında vatka üretimi ile dünyaya açılıyor. O gün bu gün hiç durmadan koşuyor. Şimdi işin başında üçüncü kuşak var. Ahmet Şişman da şirketin Genel Müdürlüğü’nü yapıyor…

İLGİNÇ PROJELER GELİŞTİRİLDİ

ARGE biriminde birbirinden ilginç projeleri geliştirmiş durumdalar… İşte bu projelerden çok önemsediğimiz biri;

. Proje: Güç tutuşur, su itici, ısı ve ses yalıtım, anti bakteriyel özelliklerine sahip nefes alabilen, çevre dostu, tülbent esaslı doğal afet çadırı kumaşı geliştirilmesi.

. Projenin amacı: Günümüzde doğal afetler ve savaşlardan kaynaklanan mülteci kamplarının artışı, çadır taleplerinin artmasına sebep olmuş ve bu çadırlarda yaşam şartlarının iyileştirilmesi çadır kumaşlarının özelliklerinin geliştirilmesini önemli kılmıştır. Ülkemizin bir deprem kuşağında olması ve yasal/yasadışı göç alması barınma sorununu beraberinde getirmektedir. Bugüne baktığımızda iki temel soruna hazırlıklı olmanın gerekliliği büyük önem arz etmektedir.

Bu proje ile özellikle yüksek üretim hızına sahip olmasından dolayı daha düşük maliyetlere üretilebilen, geri dönüştürülebilir özelliği sayesinde sürdürülebilir bir yapıya sahip olan ve aynı zamanda güç tutuşur, su itici, nefes alabilir, ısı ve ses yalıtım, anti bakteriyel gibi teknik özellikleri bünyesinde barındıran doğal afet çadır kumaşları geliştirilmiştir.

Projeden elde edilen bilgi birikimle Ar-Ge Merkezimizde doğal enerji kaynakları ve nanoteknolojiden yararlanılarak çadırların zeminlerinin ısıtılması ile özellikle katı yakıt tüketiminin azaltılması ve bu sayede de karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Öte yandan çadır kentlerdeki çevreye olan zararın en aza indirilmesini de sağlayan bir öz kaynak projesi geliştirilmiştir.

PROJEYE İLİŞKİN DETAYLAR

• Günümüzde doğal afet çadırlarının üretilmesi ve depolanması ile Dünyada Türkiye, İran ve Pakistan olmak üzere önde gelen 3 büyük ülke vardır.

• Türkiye acil durum depolarında 120.000 doğal afet çadırı bulunmaktadır. Proje bitimine istinaden çadırların değişimi perder pey tamamlanacaktır.

• Proje öncesi kullanılan yüzde 100 pamuk esaslı dokuma yöntemiyle üretilen çadır kumaşlarının dokusuz yüzey üretim tekniği ile üretilmesiyle birlikte ürün maliyetinde yaklaşık yüzde 20 oranında azalma sağlanmıştır.

• Geliştirilen ürünün patenti 23.07.2018 tarihinde alınmıştır.

• Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu’nun ‘Procurement Book’ olarak adlandırlan doğal afetlerde kullanılan ürünlerin teknik detaylarının yer aldığı tedarik zinciri kitabına ürün dahil edilmiştir. Ayrıca Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu Barınak Araştırma Birimi’nin uluslararası düzenlediği konferanslarda ürünün sunumları gerçekleştirilmektedir.

• Proje EDANA (European Disposables and Nonwovens Association) tarafından 2017 yılında düzenlenen Index’17 töreninde ‘Sürdürülebilir Ürün’ kategorisinde en iyi ürün ödülü almıştır. Bunun yanında 2016 yılında düzenlenen XII. Teknoloji Ödülleri’nde ‘Orta Ölçekli Firma Ürün’ kategorisinde de finale kalmıştır.

Bu proje sayesinde kendi kendine yetebilen çadır gibi çok inovatif ürünler geliştirilmeye çalışılıyor. Yalnızca bu üründe dünya lideri olmak bile Türkiye’ye çok şey kazandırabilir.

Birlik bünyesinde sadece Ahmet Şişman’ın başında olduğu bu grup teknik tekstile takılmış değil. Başka çalışmalar da var. Yine Flokser gibi dünya suni deri pazarında lider konumda olan başka kuruluşlar da var. Teknik tekstil Ahmet Öksüz ve arkadaşlarının yeni ilgi alanı. Bu alan Türkiye'nin sektörde önünü açacak fırsatlar içeriyor. Teknik tekstili yakından izlemeye devam edeceğiz. Çünkü bu alanda geleceği çok parlak görüyoruz.

TİM Başkanı İsmail Gülle, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, İTHİB Başkan Yardımcısı ve Hassan Grup Genel Müdürü Ahmet Şişman.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106