Obeya Japonca “Büyük Oda” anlamına gelen uluslararası literatürde “Obeya, O-obeya veya Big Room” olarak anılan son derece etkili Yeni Ürün Geliştirme sürecine ait bir metodolojidir. Türkiye’deki uygulamalarına baktığımızda son derece yaratıcı insanlarımızın yeni ürün geliştirme süreci dışında stok yönetimi, proje yönetimi, ERP süreçlerinin devreye alınmasında bir yöntem olarak da kullanıldıklarına tanık olmaktayız.
Obeya’nın anlamında saklı olan büyüklüğü odayla ilgili değil, içinde barındırdığı bilginin büyüklüğüyle ilgili olarak ifade edebiliriz. Obeya’nın işe yararlılığı iletişim karmaşasını olağanüstü basitleştirmesi (Communication breakdown) ve yönetilecek olan yeni ürün geliştirme sürecine ait bütün problemleri ve performans noktalarını görselleştirerek yönetilmesini sağlamasından kaynaklanmaktadır.
Düşünün ki yeni bir ürün  geliştiriyorsunuz ve bununla ilgili çalışan tasarım, üretim, Ar-Ge, Satınalma, Lojistik gibi birimlerde bu proje için çalışan personeliniz var. Her biri hem proje hem de kendi birimi ve şahsıyla ilgili hedeflerini  gerçekleştirmek zorunda ve bunu yaparken her bir adımda bir bilinmeyenle karşılaştığı için bu bilgiyi edinmek zorundadır. Obeya’nın gücü işte tam bu noktada ortaya çıkmakta, ihtiyaç duyulan her bilgiyi en hızlı şekilde elde etmeye  ve en kritik kararları en hızlı şekilde almaya yaramaktadır.
Obeya’yı daha somut bir şekilde anlamak için bir oda ve bu odanın içinde sizin yeni  ürününüzü en mükemmel şekilde gerçekleştirmek için yüzlerce çekmece olduğunu  düşünün. Odaya giriyorsunuz ve ihtiyacınız olan bilgiyi talep ediyorsunuz, çekmecelerden biri açılıyor ve inanılmaz bir şekilde  ilginizi o çekmecenin içinde anında buluyorsunuz. Ve tasarımınızı ilerletmeye devam ediyorsunuz, daha sonra bir sorun veya bir bilgi ihtiyacı daha oluştuğunda yine odaya giriyor ve başka bir çekmeceden bu bilgiyi  çekiyorsunuz. Burada sihirli kelime “Çekme” kelimesidir. Tıpkı Yalın Düşünce sisteminde var olan üretimde çekme sistemi gibi, Obeya’da bilgiyi çekme olarak tanımlanabilir.
Obeya için ihtiyacınız olan şeyler ise post-it diye isimlendirilen sarı, mavi, kırmızı renklerdeki yapışkanlı kağıtlar,  odanın dört duvarına yapıştırılmış çarşaf boy Obeya tekniğinde kullanılan bölümtasarım konusu- birey matrisleri, bu konuyu çalışan bir ekip ve çözmek istediğiniz sorun veya geliştirmek istediğiniz yeni ürün, hepsi bunlar…
Sarı post-it’ler talep edilen bilgiyi, kırmızı post-it’ler çözülmesi gerekli sorunları, yeşil post-it’ler ise verilen bilgi, karşılanan tasarım girdisi veya çözümlenen sorunları görselleştirmek için kullanılmaktadır. Görselleştirdiğimiz  andan itibaren Obeya çalışmaya başlar ve en önemli prensibi post-it’ler beklemez üzerine  kuruludur. Ekteki resimde Obeya ile ilgili http://www.qv-system. com/ sayfasından alıntı en çok kullanılan görsel bulunmaktadır. İletişimi inanılmaz hızlandıran  ve tüm proje sorunlarını, talep edilen bilgiyi görünür kılan bu sihirli tekniği işletmelerinizde kullanmanızı öneririz.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106