Perakende sektörü çok önemli… Çünkü dünya markaları çıkarma olasılığımız olan bir sektör… Bu önemli sektör yaklaşık 1.5 milyon girişimciyi bünyesinde barındırıyor. Gümrük ve Ticaret Bakan Müsteşarı Ziya Altunyaldız  Bursa’da Perakende Zirvesi’nde sektörle ilgili verileri paylaştı… İlginç bulduklarımızı başlıklarla paylaşalım…

* Türkiye'deki zincir marketlerin ilk üçünün toplam cirosu 15 milyar dolardan fazla ve neredeyse Gürcistan'ın gayri safi milli hasılasına eşit…

*  Sektörde 53 ilde 350'ye yakın alışveriş merkezi faaliyet gösteriyor. Bunların 2012 yılında 50 milyar lira civarında cirosu oluştu. Bu yıl bunun 60 milyar liraya çıkması bekleniyor.

* Yine verilere göre dünya perakende pazarının büyüklüğü  2012 yıl sonu itibarıyla 14 trilyon 406 milyar euroya ulaştı. Avrupa perakende pazarı büyüklüğü ise 3 trilyon 600 milyar eura olarak tespit edildi.

* 2011 yılı sonu itibarıyla, Türkiye toplam perakende satışlarda dünyada 15’inci sırada yer aldı.

Son tespit çok çarpıcı geldi bize… Dünyanın 17’nci büyük ekonomisi arasında gösterilen Türkiye’de bir büyük sektör dünyada 15’inci sırada yer alıyor. Yani Türkiye’nin dünyadaki yerinden önde görülüyor.

İşte böyle bir sektörün bir yasası bile yok.

Bu eksikliği  Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da kabul ediyor. Ve en kısa sürede hatta yılın ilk üç ayında çıkarılacağı sözünü veriyor. Aynı şekilde Müsteşar Ziya Altunyaldız da şu ifadeyi kullanıyor:

“Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nı 7 Ekim 2013 tarihi itibarıyla görüşe açtık. Gelen görüşler doğrultusunda taslağa nihai şeklini vereceğiz. Sonrasında, TBMM'ye sevk edilmek üzere Bakanlar Kuruluna en kısa sürede sunmayı arzu ediyoruz.”

Ama tarih yok. Bakan Yazıcı’nın verdiği tarih de inandırıcı bulunmuyor. Çünkü perakendeciler tam 10 yıldır bu yasanın çıkmasını bekliyor… Bugüne kadar çok sözler verildi. Bir türlü o beklenen adım atılamadı…

Oysa yasa çıktığında iki önemli adım atılmış olacak… Birincisi bütün perakendecileri biraraya getiren ve sektörün kendi kararlarını kendisinin almasını sağlayacak olan bir konsey oluşturulacak… İkincisi hem çalışma şartlarını hem de aradaki ticareti (vade süreleri, raf kiraları gibi) belirleyecek bir kurallar olacak.

Ama yasa bir türlü çıkmıyor. Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Selamet Aygün de yasa konusunda umutsuz.
Umutsuzluktan öte önerilerinin bir çoğunun yasada yer almadığını vurguluyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da konuyla çok yakından ilgili… Herkes ilgili, herkes yasanın çıkmasını istiyor ama bir türlü gerçekleşmiyor.

Türkiye’nin dünya markaları çıkarmasının yolu kapanıyor. 2023 hedefleri konusunda sıkıntı doğuyor. Yasanın çıkması noktasında elini çabuk tutmayanlara duyurulur…

 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106