Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık’ın bitmez enerjisine, yoğun temposuna gıpta ederek bakıyorum. Sanayimizin diğer ülkelerle yaptığı koşuda geri kalmaması için, yeni sanayi devrimini dünya ile aynı zamanda gerçekleştirmek için amansızca uğraşıyor. Sanayi devriminin temel altyapısını oluşturan Ar-Ge ve İnovasyon mevzuatını en güncel ve yararlı biçime getiriyor, ilgili tüm kurumları da harekete geçiriyor, dünyayı gezip rakiplerimizin neler yaptığını izliyor. Hükümetimizin Sanayi 4.0’a öncülük yapması çok güzel bir şey.

 

Bu büyük dönüşümün diğer sevindirici yanı da, reel sektörün temsilcilerinin tamamına yakınının yeni sanayi devriminin ülkemizde de hızla gerçekleşmesi için duyduğu heyecan ve istektir. Bunu, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi içinde birlikte üretim koşusuna girdiğimiz dostlarımla yaptığım konuşmalardan iyi biliyorum.

 

TÜSİAD’ın geçen ay yayınladığı ‘Türkiye’de Sanayi 4.0 Dönüşümü” adlı önemli anket ve rapora da göz attığımda, düşüncelerimin ülke çapında destek bulduğunu anladım. Rapora göre, Türkiye’de Sanayi 4.0 teknolojileri ve yaratacağı rekabet avantajlarından yararlanmak konusundaki farkındalık ve ilgi çok üst düzeyde. Ankete katılanların yüzde 90’ı, kendilerinin ve şirket üst düzey yöneticilerinin bu teknolojiler hakkında bilgi sahibi olduklarını açıklamış ve Sanayi 4.0’ın genel pazar yapısını değiştireceğine inandıklarını belirtmiş. Daha da önemlisi, tüm katılımcılar Sanayi 4.0 kapsamında yapılması gereken yatırımların gelecekte Türkiye’nin küresel değer zincirinden aldığı payı arttıracağı konusunda görüş birliği içindeler.

 

Sanayici arkadaşlarımızın bu konuda vurguladıkları en önemli konulardan birisi, sadece sanayi kuruluşlarının Sanayi 4.0’ı uygulamaya başlamasının, faydalardan yararlanmak için yeterli olmayacağını teyit etmeleridir. Katılımcılar, yaklaşık yüzde 70 düzeyindeki bir oranla tüm paydaşların ortak çabasını gerektiren bir yaklaşıma olan ihtiyacı dile getirmiş.

 

Elbette, bu dev adım için standardizasyon, robotik teknolojiye geçilmesi, modül ve kurumlar arasında rahat ve yüksek iletişim teknolojilerinin kurulması, kimi yasal mevzuatın güncellenmesi, altyapı olanaklarının artırılması, dijital yeteneğimizin çok güçlü hale getirilmesi gibi bir çok aşamanın teker teker geçilmesi gerekiyor.

 

Ama bence en önemlisi, hem Hükümetin hem de reel sektörün bu hedefe varmaya istekli ve inançlı olması. Helva yapmamız için gerekli her şey elimizin altında hazır bekliyor. Hiç durmadan kolları sıvayalım.

***

Bölgemiz açısından bir çok önemli ve olumlu gelişmenin yaşandığı bir yılın ardından 19 Nisan’da yeni bir olağan genel kurulda daha sizlerin karşısında olmanın mutluluğunu yaşadık. Bu genel kurulumuzda gündemdeki maddelerin tamamının oybirliği ile kabul edilmesi , bize değerli katılımcılarımızın verdiği desteğin bir göstergesiydi.Bu desteklerinden dolayı tüm katılıcılarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çünkü biz gücümüzü ve azmimizi siz değerli sanayici arkadaşlarımızın desteklerinden alıyoruz.

 

Sanayicilerimize mutlu, başarılı bol kazançlı günler diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106