Öne Çıkanlar ÇOSB Dijital Dönüşüm Merkezi ÇOSB Türkonfed Technocast Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu

“Bizim için nükleer standartları sağlamak zor değil”

Nükleer santral zirvesinde, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde üretim yapan Kurtul Makine şirketinin Satış Koordinatörü Murat Engin ile konuştuk. Murat Engin’e, nükleer santrallarla ilgili beklenti ve çalışmalarını sorduk:

 

- Sayın Murat Engin, bize kısaca şirketinizden ve nükleer çalışmalarınız söz eder misiniz? Buraya ne için geldiniz? Nasıl temaslarda bulundunuz?

 

- Kurtul Makine San ve tic. A.Ş. 1962 yılında İstanbul’da kurulmuş, 2010 yılında Türkgücü OSB’ye gelmiş ve yeni yatırımlar yaparak kapasitesini 3’e katlamış. O zamana kadar Avrupalı bir mühendislik firmasına fason üretim yapıyordu. Kapasite artınca yeni müşteriler eklemek gerekiyordu ve biz de çalışmalarımızı o doğrultuda yürüttük. Önce Tüpraş ardından Petkim için basınçlı kaplar, dramlar, kolonlar, reaktörler, ısı değiştiriciler üzerine çalışmaya başladık.  Ardından uluslararası kontaklar kurarak uluslar arası ihalelere katılmaya başladık. Bugün itibariyle yüzde 85-90’ın üzerinde ihracat yapıyoruz. Türkiye’deki tek müşterilerimiz Tüpraş ve Petkim. 

 

Bu konferansta bulunmamızın sebebi ise ilk aşamada Akkuyu, ikinci aşamada Sinop ondan sonra da yerini tam bilmemekle birlikte 3’üncü nükleer santral için tedarikçi olma süreçlerine şimdiden başladık. Doğru ilişkileri kurup firmaları fabrikamıza davet etmek için buradayız. Görüşmeler çok yararlı geçti. Yani haftalar öncesinden saatleri bile belli olarak aldığımız randevularda başarılı sonuçların çıkacağına inanıyoruz ama bunu zaman gösterecek. Çünkü nükleer sektörü uzun zaman isteyen bir sektör. Firmaya da çok şey katacağına inanıyoruz. Çünkü Amerikan ve Avrupa standartlarında üretim yapan Kurtul Makine için nükleer santral standartlarını da sağlamak çok zor olmayacaktır. Ancak büyük bir seviye atlama anlamına geliyor. Bunun hem Çorlu için, hem ülkemiz hem de bizim için çok iyi bir adım olacağına inanıyoruz.

 

ENERJİ PROJELERİ HIZLANDI

 

- Nükleer artık iyi bir raya girdi değil mi? 20 yıldır konuşulurdu ama ortada pek fazla şey yoktu. Şimdi belli bir seviyeye geldi sanırım.

 

- Nükleerin yanı sıra biliyorsunuz TANAP için de start verildi. Bunlarla birlikte ciddi bir enerji koridoru olacağımıza inanıyoruz. Önümüzdeki 15 yıl içinde biz de Kurtul Makine olarak buna bir nebze katkıda bulunabilirsek ne mutlu bize.

 

- Yurtdışındaki nükleer yatırımlarla ilgili neler söyleyeceksiniz?

 

- Gerçekçi olmak gerekirse buraya gelen birçok firmanın veritabanında Kurtul Makine var. Ancak oradaki firmalar lokalizasyona çok önem veriyorlar. Buradaki bir rafineri için odaklanıyorlar. Yurtdışındaki projeleri için yine yurtdışındaki lokal tedarikçileri tercih edeceklerini deklare ediyorlar. Ama yakın coğrafyamızda, örneğin Irak, örneğin Türkmenistan veya Kuzey Afrika’da, ülkemizin bulunduğu jeostratejik konum nedeniyle bu yakın yerlerde tedarik edebileceklerini söylüyorlar. Tabi onların değerlendirme süreleri çok uzun sürüyor öyle bir beklenti içerisinde değiliz. Kısa veya  uzun vadede, hele hele bizim ülkemizdeki nükleer santrale bir hız verildiğinde, en azından ihale süreci başladığında bugüne kadar yaptığımız çalışmaların karşılığını alacağız.   

 

- Nükleer, Türkiye’deki sanayiciler için de çok yeni bir konu değil mi?

 

Kesinlikle öyle, sadece imalatla ilgili standartlar değil tüm şirketin yapısının değişmesiyle ilgili bir konu. Çünkü güvenliğe çok fazla önem veren bir sektör. Knowhow güvenliği başta olmak üzere ekipman güvenliği başlı başına ayrı bir proses. Onun için bu sürece dahil olacak şirketler açısından çok büyük bir safha atlama söz konusu olacak. Dünya marketine de açılmış olacaklar.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106