Öne Çıkanlar Ece Kamar Uğurteks GİRAY DUDA ömer nart Global Sanayici

Tekirdağ Sanayi Odası’nı KURMAMIZ ELZEMDİR
ARİF ESEN

Tekirdağ Sanayi Odası Kurucu Müteşebbis Heyeti üyesi, Tekirdağ Sanayiciler Derneği (TEKSANDER) kurucu üyesi ve Kaptan Demir Çelik A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi Tayfun Çebi, “Tekirdağ’ı hak ettiği Sanayi Odası’na kavuşturmak için azim ve kararlılıkla çalışıyoruz” dedi. Sanayicilerin iş yükü, eleman sayısı, rekabet koşulları ve risklerinin ticaret erbabından oldukça farklı olduğuna dikkat çeken Çebi, “Biz sanayicilerin layıkıyla temsil edilebilmesi, sorunlarının sanayiciler tarafından ele alınarak çözülebilmesi için Sanayi Odası çatısı altında toplanmamız elzemdir, kaçınılmazdır” değerlendirmesinde bulundu.

- Sayın ÇEBİ, röportaja sizi okurlarımıza tanıtarak başlayalım.

- 1960 Trabzon doğumluyum. Orta ve lise öğrenimimi Karabük’te tamamladıktan sonra  İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdim. 1983 yılında baba mesleği olan demir çelik alanında ticarete giriş yaptım. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Halen daha demir çelik, denizcilik, limancılık, enerji ve madencilik alanlarında faaliyet gösteren ailemiz kuruluşu Kaptan Şirketler Grubu’nda yönetim kurulu üyeliği yapmaktayım.


İLK HADDEHANEMİZ KARABÜK’TE KURULDU

- Bize ailenizin Karabük’te başlayan sanayicilik serüvenini anlatır mısınız? 

- Dedem Trabzon’da kervancılıkla uğraşıyormuş, cumhuriyet kurulduktan sonraki yıllarda demir ticaretine başlamış sık sık babamla beraber Karabük’e mal almaya gidiyorlarmış. O zamanlar Rus ordusunun 1. Dünya Savaşı sırasında yaptıkları çıkarmalardan kalan hurdaları topluyorlarmış. Bu gidiş-gelişler esnasında 1964 yılında Karabük’te 10.000 ton kapasiteli Kaptan Demir Çelik’in ilk haddehanesini kurmaya karar vermişler.

1500 ÇALIŞAN, 750 MİLYON DOLAR CİRO 

- Kaptan Demir Çelik hakkında neler söyleyeceksiniz ? 

- Bugün grubumuz Tekirdağ bölgesi de dahil olmak üzere bünyesinde 1500’e yakın çalışanı ve 750 milyon doların üzerinde grup konsolide cirosu ile demir çelik başta olmak üzere liman işletmeleri, denizcilik, enerji, yurt içi taşımacılık ve madencilik alanlarında faaliyet göstermektedir.



SANAYİCİLERİ SANAYİCİLER YÖNETMELİ

- Tekirdağlı sanayicilerin Sanayi Odası kurma girişim ve çabalarını değerlendirir misiniz?

- Tekirdağ’da toplam 13 OSB ve bir Serbest Bölge bulunuyor. Bu bölgelerde yaklaşık bin 200 sanayi kuruluşu, bölgelerin dışında da yaklaşık 200 sanayi kuruluşu var. İlimizde 5 tane Ticaret ve Sanayi Odası var. Biz sanayicileri ilgilendiren konuların ise biz sanayiciler tarafından ele alınması gerekiyor. İş yükü, eleman sayısı, rekabet koşulları ve riskleri oldukça farklı olan biz sanayicilerin layıkıyla temsil edilebilmesi, sorunlarının sanayiciler tarafından ele alınarak çözülebilmesi için sanayicilerin Sanayi Odası çatısı altında toplanması gerektiğine inanıyorum.

TÜM DİNAMİKLERİ HAREKETE GEÇİRECEĞİZ

- Sizin de kurucu müteşebbis heyeti içinde yer aldığınız Sanayi Odası kurma çabaları sürerken Tekirdağ Sanayiciler Derneği’ni (TEKSANDER) kurdunuz , TEKSANDER hakkında neler söyleyebilirsiniz?

- Tekirdağ Sanayi Odası’nı kurmak için yaklaşık 6 aylık bir süreç içerisinde bin 40 sanayicimizden imza topladık. Müteşebbis Heyet olarak süreci hızlandırmak amacıyla kurulacak olan Tekirdağ Sanayi Odası’nın alt yapısını hazırlamak üzere Tekirdağ Sanayiciler Derneği’ni kurduk. İlk olarak ilimizdeki tüm sanayicilerimizi, Sanayi Odası kuruluş çalışmalarında gelinen nokta hakkında bilgilendirmeyi ve dernek üyeliklerini tamamlamayı hedefliyoruz. Bununla birlikte resmi ve sivil kurumları, medya ve tüm dinamikleri ile birlikte hareket ederek kısa sürede Tekirdağ’ı hak ettiği Sanayi Odası’na kavuşturmak için azim ve kararlılıkla çalışmalarına devam edeceğiz.

ERGENE HAVZASI VE NEHRİ HAYATA DÖNECEK

- Ergene havzası Koruma Eylem Planı ve bu kapsamda yürütülen derin deşarj çalışmaları hakkında görüşlerinizi anlatır mısınız?

 - Ergene havzasında 1/100.00 ölçekli çevre düzeni planı çerçevesinde  Ergene Havzası Koruma Eylem planı Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Bu bağlamda bölgedeki belediyelerin arıtma tesisleri olmadığından fabrikaların da arıtma tesislerinden çıkan sular Ergene nehrine verilmektedir. Ergene nehri bu nedenden canlının bile  yaşayamayacağı bir duruma gelmiştir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı bölgede 10’un üstünde arıtma yaparak belediyelerin hizmetine sunacak. Bu arıtmalardan ve sanayi tesislerinin arıtmalarından çıkan arıtılmış sular Ergene nehrine değil Derin Deşarj ile Marmara denizinin ölü alanına nakledilecektir. Böylelikle Ergene havzası ve nehri yaşanabilir bir ortama kavuşmuş olacaktır.

TEKİRDAĞ TÜRKİYE’NİN İTİCİ GÜCÜ OLMAYA ADAY

- Tekirdağın sanayi kenti olarak Türkiye ekonomisi içindeki yerini değerlendirir misiniz?

- Tekirdağ mevcut limanları ile RO-RO  iskelesi arka plandaki sanayi kuruluşları ile Türkiye’nin itici gücü olmaya adaydır. Bu sanayinin önündeki enerji, su gibi sorunları
devlet desteği ile çözümlenmelidir.

BEŞİKTAŞ’IN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILIYOR

- Özgeçmişiniz ve iş dışındaki hobileriniz hakkında neler söyleyeceksiniz? Siz de futbol oynadınız mı? Beşiktaş hakkında değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

- Ortaokul ve lise yıllarında okul takımında basketbol, mahalle takımlarında amatör olarak futbol oynadım. Şu anki dönemde yüzme sporu ve pilates ile ilgileniyorum.

Beşiktaş Kulübü Türkiye’nin en köklü kulüplerinden biri olması nedeniyle yöneticiler her zaman sportif başarı için mücadele etmelidir. Ancak bugün sıkıntıları aşmak için verilen mali mücadelenin de takdirle karşılanması gerektiği düşüncesindeyim, aksi takdirde başarıların önündeki engeller aşılamaz.
 
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106