Öne Çıkanlar GİRAY DUDA İKV BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU Asaf Savaş Akat Global Sanayici Av. Ferhan Arıkan Proje bazlı teşvikler

 ‘Nefes Kredisi’ne bir günde cevap veriyoruz’

GİRAY DUDA

Dünya ve Türkiye ekonomisinin sıkışık döneminde, ülke ekonomisinin canlanmasını sağlamak, ekonominin aktörlerine kaynak sağlamak üzere Hükümet tarafından hazırlanan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ekonomik paketinin en önemli uygulayıcılarından bir Kredi Garanti Fonu (KFG). Bankalarla birlikte oluşturulan 250 milyar liralık kaynağı kefalet sağlanarak KOBİ'lerin rahatça kredi kullanabilmesine olanak veren sistemin ayrıntılarını Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli'ye sorduk.

ALTYAPI TAMAMLANDI

- Sayın Gergerli, içinde bulunduğumuz durgunluk koşullarında Kredi Garanti Fonu'na özel bir görev verildi. Sayın Başbakanın açıkladığı 250 milyar liralık kredinin kullandırılmasına başlandı mı?


- Henüz başlanmadı. Bu paketin uygulamaya konması için gerekli yasal süreç hızlı bir şekilde başlatıldı ve bu süreç devam ederken uygulamanın bizim tarafımızdaki altyapı çalışmaları tamamlandı. Bu düzenleme bankaların daha fazla Hazine kefaleti kullanmasına yol açıyor, KOBİ ile ihracatçıların krediye erişimini kolaylaştırıyor.

Geçmişte mevzuatın içeriği veya anlaşılamamasından dolayı ve kredi komitesi yapısından kaynaklı çeşitli sorunlara yol açan yapının yerini, artık daha net, anlaşılır ve pratik bir sistem alıyor. Bu sistemin özünü bankalara olan güven oluşturuyor. Daha önce özkaynaklarımızda uyguladığımız Portföy Garanti Sistemi (PGS) artık Hazine kaynaklı kefaletlerdeki yerini aldı.

HIZLI KREDİ TAHSİSİ

Böylece Kredi Onay Komiteleri kalktı ve Hazine destekli kefaletlerde, PGS sayesinde banka tahsisinin dikkate alınmasıyla başvuru süreçlerinin de kısalarak aynı gün sonuçlandırma imkanı sağlandı. Bu sistemin ilk örneğini uyguladığımız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Denizbank ve Ziraat Bankası ile birlikte hayata geçirdiğimiz Nefes Kredisi projesi aslında tüm bu çalışmaların ilk meyvesi. Ocak 2016’da bir başvuru yaklaşık 35-40 günde tamamlanırken bu projede biz aynı gün talepleri cevaplandırıyoruz. 13 günde tam 17 bin KOBİ’nin başvurusunu değerlendirdik ve aynı hızla devam ediyoruz. Bu projede hedefimiz toplam 2 ay gibi bir sürede 80 bin KOBİ’ye kefalet vermek.

Özetle yeni düzenlemeler daha bütüncül ve net bir çerçeve ortaya koyarak, kefalet temin sürecinin daha hızlı yürümesini sağlıyor. Kredinin tüm taraflarını memnun ettiği gibi kredi temininde yaşanan sıkıntıları da hafifletiyor.

KOBİ'LERE KEFİL OLUYORUZ

- Kredi Garanti Fonu’nun kuruluş amacı nedir? Hangi sorunlara nasıl çözüm sağlıyor?

Kredi Garanti Fonu olarak misyonumuz, umut vaad eden KOBİ’lerin finansmana erişimlerini sağlamak. Özkaynaklarımızdan verdiğimiz kefaletlerde bankaların teminat olarak kabul etmediği ticari işletme ve makine teçhizat gibi varlıkları teminat kabul ederek KOBİ’lere kefil oluyoruz.


Üstlendiğimiz kamusal hizmet misyonuyla Hazine destekli kefaletlerde bankaların aldığı teminatlara ortak olarak onların riskini düşürüyoruz ve KOBİ’lerin düşük maliyetlerle finansmana erişimlerini sağlıyoruz.

GENİŞ HİZMET YELPAZESİ

- Fon kimlere kefalet desteği sağlıyor? Talep eden herkes bu destekten yararlanabiliyor mu?


- KGF, teminat yetersizliği nedeniyle finansmana ulaşamayan KOBİ’ler ile KOBİ tanımı dışında kalan ihracatçılar, turizm işletmeleri ve seyahat acentaları, gemi inşa sektöründeki işletmeler ile tarifeli seferleri bulunan hava yolu şirketlerine kefalet desteği sağlıyor.

KRİTERLERE UYMAYANA VERMİYORUZ

- KGF’ye başvurularının kabul edilmemesinin belli başlı gerekçeleri nelerdir?

- KGF, gelecek vaad eden ancak teminat yetersizliği olan kuruluşlara destek sağlıyor. Bizim önceliğimiz kredibilitesi olan ancak teminat yetersizliği nedeniyle finansmana erişimde sıkıntı yaşayan firmalar. Amacımız sorunlu şirketleri kurtarmak değil, üreten KOBİ’lere kefil olmak.


Ayrıca Hazine kaynaklı kefaletlerde, yararlanıcılarda Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen kriterleri aramak zorundayız. Bu kriterlere sahip olmayan firmalara kefalet veremiyoruz. Örneğin bankalarda donuk kredileri olan, iflas erteleme ve konkordato sürecindeki işletmeler KGF’nin kefaletinden yararlanamıyor.

19 BANKA İLE ORTAĞIZ

- Hangi banka ve finans kuruluşlarıyla çalışıyorsunuz?


- KGF olarak sadece ortağımız olan bankalar ile çalışıyoruz. Şöyle ki; Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Eximbank, Ziraat Katılım Bankası, Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatifbank, Denizbank, Burgan Bank, Finansbank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Şekerbank, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası ile Yapı ve Kredi Bankası olmak üzere Türkiye’nin önde gelen 19 bankası bizim ortağımız. Ayrıca önümüzdeki günlerde ortaklık yapımıza katılacak olan bankalar da mevcut.

39 ŞUBEMİZ VAR

- KGF’nin kaç ilde şubesi var ve bu şubeler ne gibi çalışmalar yapıyor? Tüm illerde şube açmayı planlıyor musunuz?

- Kredi Garanti Fonu’nun 34 ilde 39 şubesi bulunuyor. Mevcut yapıda şubelerimiz üzerindeki yükle doğru orantılı olarak ayrıca bir şube açma ihtiyacımız bulunmuyor. Bizim amacımız sistemi insan yükünden arındırıp dijital sisteme geçirmek.

HEDEFİMİZ 250 MİLYAR TL

- Kefalet sağladığınız 5 ana destek, ödeme ve kredi kaynağı var. Bunların yıllara göre kullandırılma oranı ve sayıları hakkında bilgi verir misiniz? Önümüzdeki yıllardan beklentiniz nedir?

- Kurulduğumuz günden itibaren, özkaynaklarımızdan ve 2009 yılında uygulanmaya başlanan Hazine kaynaklı desteklerimizden sağladığımız kredi hacmi 2015 sonunda 2.4 milyar TL iken Kasım 2016 itibariyle yüzde 112’lik bir artış sağlayarak 5.1 milyar TL büyüklüğe ulaştık. Bu büyüme az önce anlattığım yapısal reformlardan önceki dönemde gerçekleşen büyüme.


2009 yılında Hazine Müsteşarlığı’nın sağladığı kefalet hacmi 7.5 milyar TL iken biz o günden beri daha önce anlattığım mevzuatsal sıkıntılar nedeniyle 2015 yılı sonuna dek bu kaynağın sadece 1.9 milyar TL’sini kullanabilmişiz.


Yeni Bakanlar Kurulu kararı ve buna bağlı olarak Hazine Müsteşarlığı ile imzaladığımız protokol ile birlikte bu rakam 20 milyar TL’ye çıkarılmıştı. Ancak bu imzanın hemen ertesi gün Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararları doğrultusunda bu rakamın 250 milyar TL’ye çıkarılması bekleniyor.

2017’nin ilk günlerinde uygulamaya konacak bu yeni paketle birlikte KGF artık sadece KOBİ’lerin değil KOBİ olmayan işletmelerin de finansmana erişimde en büyük desteği olacak. Özellikle ihracatçılara yönelik desteklerimiz artarak devam edecek.

- KOBİ’lerin KGF’den yararlanma düzeyleri bölgesel olarak anlamlı değişiklik gösteriyor mu?


- KGF’den yararlanma düzeyi, Türkiye’nin kredi kullanma istatistikleriyle doğru orantı gösteriyor.

PORTFÖY GARANTİ SİSTEMİNDE BİR GÜNDE CEVAP

- Portföy Garanti Sistemi kefaletler açısından ne gibi yararlar sağlıyor? Kefalet onayları, başvurudan sonra ne kadar süre alıyor?


- Yeni sistemde getirilen en önemli değişiklik kefalette portföy garanti sisteminin uygulanmasıdır. Bununla birlikte KOBİ’ler belli bir limite kadar, bankanın talebi üzerine hiç beklemeksizin kendisine verilen bu kredi limiti içerisinde Hazine kefaletine sahip olabiliyor.

Banka firmaya kredi tahsisini uygun gördüğü anda Hazine kefaleti otomatikman doğuyor, bu nedenle bir gün içinde kefalet talebinin karşılanması mümkün hale geliyor. Böylece KOBİ’lerin kredi temin süreci hızlanıyor ve kefaletin daha düşük maliyetli olması sağlanıyor.

Daha önce minimum yedi günde cevaplanan talepler artık Portföy Garanti Sistemi sayesinde aynı gün değerlendiriliyor. Bu uygulamanın ilk meyvelerini Nefes Kredisi projesinde aldık. Nefes Kredisinde 13 günde 17 bin KOBİ’nin talebine cevap verdik.

KADIN VE GENÇLERE DÜŞÜK KOMİSYON ORANI

- Kadın ve genç girişimcilerin KGF olanaklarından öncelikle yararlanması prensibi, bu kesimin başvurularının artmasını sağlıyor mu? Önceliklerin dışında yararlandıkları başka şeyler, örneğin muafiyet veya indirimler var mı?

- Kadın ve genç girişimcilerde en önemli ayrıcalık komisyon oranı. Normal KOBİ’lerde komisyon oranı yüzde 1’e kadar çıkabiliyorken bu oran kadın girişimciler ve genç girişimcilerde yüzde 0,5’e düşüyor. Ayrıca kullanabilecekleri maksimum kefalet tutarı 85 bin TL iken son düzenlemeyle birlikte bu rakam 2,5 milyon TL’ye yükseldi.

EN BÜYÜK HOBİM KİTAP OKUMAK

- Sayın İsmet Gergerli, bu yoğun tempodan ayrılıp sizi rahatlatan hobileriniz nelerdir?


- Hayatımın en keyifli anları ailemle ve dostlarımla birlikte olduğum zamanlardır. Ayrıca en büyük hobimin de kitap okumak olduğunu söyleyebilirim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner116

banner115

banner114

banner111

banner110