Öne Çıkanlar Ece Kamar ömer nart Global Sanayici GİRAY DUDA Uğurteks

‘Otomasyon sistemine yönelik aralıksız yatırım yapıyoruz’

Bu sayıda ‘İçimizden Biri’ köşemizin konuğu ÇEMOBSAN Metal ve Plastik San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Çetin. “150 çalışanımızla birlikte, plastik ve metal hammaddelerini işliyor ve otomasyon sistemlerine yönelik yatırımlarımızı her geçen gün arttırarak sürdürüyoruz” diyen Çetin şunları söyledi: “Ürünlerimizi 45 farklı ülkede mobilya sektörünün paydaşları ile buluşturduk. Daha az tüketerek, çevresel etkileri minimize ederek sürdürülebilir üretim yapıyoruz. Bu çerçevede, geri dönüştürülebilir hammaddeler kullanmaya azami özen gösteriyoruz.”

  • Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) katılımcısı olarak ÇEMOBSAN’ı bize tanıtır mısınız?
  • Çemobsan firmamız, Çetin Grup bünyesinde 2017’den beri mobilya sürgü sistemleri ve mobilya bağlantı elemanları alanında üretimini sürdürmektedir. Firmamız Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde yer alıp, 4500 metrekarelik üretim alanına sahiptir. 2023 yılı için 10 milyon dolar ihracat hedefiyle çıktığımız bu yolda, malzemelerimizi 45 farklı ülkede müşterilerimizle buluşturuyoruz. Her geçen gün genişleyen ihracat ağımızla ülkemiz ekonomisine değer katmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

ÜRETİMİN YÜZDE 90’I İHRAÇ EDİLİYOR

  • Tesislerinizde ne tür üretimler var? Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz? Firmanızın üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranları nelerdir?
  • 150 çalışanımızla birlikte, plastik ve metal hammaddelerini işliyor ve otomasyon sistemlerine yönelik yatırımlarımızı her geçen gün arttırarak sürdürüyoruz. Ürün yelpazemizde başlıca mobilya sürgü sistemleri olmak üzere bağlantı elemanları, mobilya ayakları ve diğer tamamlayıcı aksesuarlar bulunmaktadır. Özellikle ana ürün grubu olan mobilya sürgü sistem mekanizmaları gelecek planlarımız içerisinde en önemli yeri tutmaktadır. Tesisimizin bütününe baktığımızda üretimimiz ARGE, Enjeksiyon, Preshane, Kalıphane, Bakım-Onarım, Kalite, Metal Montaj, Plastik Montaj, Depo ve Özel Paketleme bölümlerinden oluşmaktadır. Firmamızın satışlarının yüzde 90’lık kısmını ihracat satışları oluşturmakta. 2022 yılında ürünlerimizi 45 farklı ülkede mobilya sektörünün paydaşları ile buluşturduk.

TÜM BİLGİLERE ANINDA ERİŞİYORUZ

  • Son yıllarda ülkemizin ve tüm sanayi kuruluşlarının gündeminde olan sanayide dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi dönüşümlerde ÇEMOBSAN hangi aşamadadır? Yapılan çalışmalardan örnekler verir misiniz?
     
  • Dijitalleşme bizlerinde yönetim anlayışının odağında yer almaktadır. Bilhassa üretim teknolojilerinin dijital teknolojilerle bir araya getirilmesi ve firmamızın yönetiminde etkin olarak kullanılması önceliğimizdir. ERP sistemimiz, tüm makinalarımız ile gerçek zamanlı olarak dijital ortamda bilgi alışverişinde bulunmakta ve üretimde gerekli takip edilebilirliği ve planlamayı anlık olarak dijital şekilde yapabilmemize olanak tanımaktadır. Bununla birlikte firmamızdaki tüm arşiv ve dökümantasyon yönetimi özel bir yazılım yardımıyla dijital ortamda gerçekleştirilmektedir. Bu uygulama sayesinde ihtiyaç duyulan tüm dökümanlara dijital ortamda anlık olarak erişim sağlanabilmektedir. Ayrıca firmamızın tüm maliyet yapısı yine özel bir uygulama aracılığıyla dijital ortamda yönetilmektedir. Bu uygulamanın ERP sistemimizle arasındaki bilgi alışverişi sayesinde tüm maliyetlerimiz güncel şekilde otomatik olarak takip edilebilmektedir.

ÜRÜNLERİMİZ GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

  • Sürdürülebilirlikle ilgili çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Ar-Ge çalışmalarınızı bize anlatır mısınız?

  • Geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve karbon ayak izinin azaltılması gibi kavramların mobilya sektörünün geleceğine yön vereceğini değerlendiriyoruz. Çevreye saygılıyız. Daha az tüketerek, çevresel etkileri minimize ederek sürdürülebilir üretim yapmanın ve bu ilkelere bağlı şekilde faaliyet gösteren tedarik ağları yaratmanın, sektörün önümüzdeki 10 yıldaki dönüşümünün merkezinde yer alacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede, geri dönüştürülebilir hammaddeler kullanmaya azami özen gösteriyoruz.

Metal, plastik, kağıt ve alüminyum atıklarımızın geri dönüştürülerek tekrar üretime kazandırılması için uluslararası sertifikalara sahip paydaşlar ile atık yönetimimizi oluşturduk. Plastik enjeksiyon makine parkurumuza yaptığımız eklemeler sayesinde, mamul ürünlerimizin üretimi sırasında oluşan yan ürünlerimizin çoğunluğunu kendi tesislerimizde geri dönüştürerek tekrar üretimimize kazandırıyoruz.

TEKNOLOJİYİ VE EĞİTİM ŞİRKET KÜLTÜRÜMÜZ

  • Sizinki gibi büyük ve öncü teknoloji şirketlerinde eğitimin de çok önemi var? Ne gibi eğitim faaliyetleri yürütüyorsunuz? Üniversite sanayi iş irliği için üniversiteler ile birlikte yürüttüğünüz projeler var mı?

  • Teknolojiyi ve eğitimi şirket kültürümüz olarak benimsediğimizi söyleyebilirim. Nitelikli personel istihdamı için sanayi ve mesleki eğitim ilişkisini güçlendirmenin önemine dikkat çekmek istiyorum. Bu ilişkinin sağlamlaştırılmasıyla çalışma hayatına daha donanımlı iş gücünün kazandırılmasının önü açılacaktır.

ÇEMOBSAN olarak biz de bu kapsamda yerel meslek liseleri ile çıraklık programı kapsamında işbaşı mesleki eğitime ve uygulamaya destek sağlıyoruz. Genç ekip arkadaşlarımızın, ekibimize dinamizm katması bizleri mutlu ediyor. Kendileri de çalışma hayatında mesleki tecrübeleri çok erken yaşlardan itibaren edinerek çok daha nitelikli birer uzman olma yolunda emin adımlarla ilerliyorlar.

NKÜ İLE AR-GE ÇALIŞMAMIZ VAR

Üniversite-Sanayi işbirliği adına ise, AR-GE departmanımız ile Tekirdağ Namık Kemal üniversitesi arasında bir protokol bulunmakta ve düzenli olarak çeşitli projelerde işbirliği sağlanmaktadır. Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında genç mühendislerin yetişmesi için Namık Kemal Üniversitesi’nin yürütmüş olduğu STE (Sektörde Tümleşik Eğitim) programına katılım sağlıyoruz. Bu program genç mühendislerin mezun olmadan önce sektörleri ve mühendislik alanını tanıması amacıyla tasarlanmış bir program olarak öne çıkıyor. Özellikle AR-GE bölümünde çalışan arkadaşlarımızın kariyer gelişimleri için proje yönetimi, AR-GE Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi vb. programlara katılımlarını teşvik ediyoruz.

ÇERKEZKÖY’E FEN LİSESİ YAPACAĞIZ

  • Hangi sosyal sorumluluk projelerini yürütüyorsunuz?

  • Şahsım, ailem ve Çetin Group şirket kültürü olarak, eğitimin ülkemizin gelişimine katkı sağlayacak en önemli sosyal sorumluluk alanı olduğuna inanıyoruz. Bu bilinçle, 2015 yılında ‘ülkemizin geleceğinin imarında bir tuğla da bizim katkımız olsun!’ felsefesiyle bir okul bağışlamaya karar verdik. Tekirdağ Valiliğimiz ile Millî Eğitim Bakanlığımıza bağışlanmak üzere Çerkezköy ilçesinde bir fen lisesi yapmak üzere protokol imzaladık. Seval & Ahmet Çetin Fen Lisesi’ni bir yıl içinde tamamlayarak MEB’e teslim ettik. 2017 yılında sosyal sorumluluk ödülüne layık görüldük. Ancak bizim için en büyük ödülün, bu yıl lisemizin 2022 yılında ilk mezunlarının ülkemizin geleceğini şekillendirecek başarılı gençlere dönüşmesi olduğuna inanıyorum.

ZEKA PROJESİNE OMUZ VERDİK

ÇEMOBSAN firmamızda ise, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde destek sağladığımız, zihinsel engelli bireylerin istihdamına ve sosyal hayata entegrasyonuna katkı sağlamayı amaçlayan Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi (ZEKA) Projesi kapsamında bir korumalı işyeri 2021 yılında faaliyete geçirilmiştir. Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayatın bir parçası olmasını gönülden destekliyor ve firmamızda da engelli arkadaşlarımıza istihdam sağlıyoruz.

  • İşletmenizin aldığı ödüllerden bize söz eder misiniz?
  • Firmamız ihracatçı kimliği sebebiyle 2019 yılından beri düzenli olarak bağlı olduğumuz ihracatçı birliği IDDMIB tarafından açıklanan, Demir ve Demir Dışı Metaller alanında en çok ihracat yapan ilk 1000 firma arasında boy göstermektedir. Firmamızın yaptığı ihracatlar ile ülke ekonomisine katkı sağlamasından gurur duyuyoruz.

ÇOSB-SANAYİCİ İLETİŞİMİ ÇOK İYİ

  • ÇOSB hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?
  • OSB'ler ülkemizin, bölgemizin ve şehrimizin ekonomik yapısının gelişmesinde önemli görevleri üstlendiğini düşünüyorum. Bunların başında çevreye duyarlı düzenli kentleşmenin sağlanması gelmektedir. Bununla birlikte sanayicimizin tüm ihtiyaçlarına cevap veren alt yapıyı sağlamasıyla gelişime destek veren bir itici gücü oluşturmaktadır. Bu sebeple endüstrilerimizin ancak organize sanayi bölgelerinin de güçlenmesiyle dünya sahnesinde önemli rol alacak potansiyeli sergileyebileceğini düşünüyorum. Bunu sağlayabilmek adına sanayici ile OSB temsilcileri arasındaki açık iletişim ve işbirliğinin sağlanmasının önemine dikkat çekmek istiyorum. Türkiye’nin en büyük OSB’leri arasında yer alan ÇOSB’nde bu ilişkinin verimli şekilde yönetilmesinden kaynaklanmaktadır.
  • Hobilerinizi öğrenebilir miyiz?
  • Dalış ve yelkencilik ile yakından ilgileniyorum. Doğayla ic ice olmak bana huzur veriyor. Doğa ile etkileşimde bulunmaktan mutlu olduğumu söyleyebilirim. Fırsat buldukça doğaya çıkmaya gayret ediyorum.

………………..

ATAKAN ÇETİN KİMDİR?

Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra Almanya’da yüksek lisansını tamamlayan Çetin, dünyanın önde gelen kimya şirketlerinden bir tanesinde, Almanya’nın merkezinde, Batı Avrupa Pazarlama departmanında çalıştı. Burada bilgi ve tecrübesini arttırmasının ardından babası Ahmet Çetin’in de girişimci olması sebebiyle Türkiye’ye döndü. ÇEMOBSAN Fabrikası’nı kurdu. 2017 yılının ilk çeyreğinde yatırım adımlarını atan Çetin, 4 yılda hem Türkiye hem de dünya da mobilya aksesuarları sektöründe söz sahibi oldu. Mobilya sürgü sistemleri ve bağlantı elemanları grubunda üretime başlayan ÇEMOBSAN, hızla büyüyen firmalar arasına adını yazdırdı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106