Öne Çıkanlar Türkonfed Mustafa Varank Cem Sezgin Sao Paulo Rüştü Bozkurt

‘Üretim sistemlerimizi dijitalleştirdik, Endüstri 4.0 yol haritamızı belirledik’

Bu sayımızda ‘İçimizden Biri’ köşemizin konuğu Pisa Teks. ve Boya Fabrikaları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ayşenur Cansız. 250 çalışanla günlük 12 ton üretim kapasitesiyle global ve yerel birçok markaya hizmet verdiklerini belirten Cansız,“İşletmemizin süreç, teknoloji ve organizasyon bakımından öncelik ve değerlendirme matrislerini çıkartarak Endüstri 4.0 yol haritamızı belirledik Buradan hareketle, makinelerin birbiri ile haberleşmesi, verilerin online takibi, ERP sistemine kayıt edilmesi ve raporlanması gibi dijital yapılar kurulmuştur. Gerek üretimde gerekse makine enerji dairesinde birçok sistem dijital olarak yönetilmeye başlanmıştır” dedi.

KOM MARKASI BÜNYESİNDE KURULDUK

  • Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) katılımcısı olarak Pisa Tekstil’i bize tanıtır mısınız?
  • Pisa Tekstil, 1988 yılında, mayo ve iç giyim sektörünün öncüsü KOM markası bünyesinde kurulmuş; o günden bu yana mayo, iç çamaşırı, spor ve rahat günlük kullanım ürünleri segmentinde örme kumaş üreticisi olarak hizmet vermektedir. Pisa Tekstil üretimini 2022 Mayıs ayına kadar İstanbul’da sürdürmüş, bu tarihten sonra ise Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde kurulu entegre fabrikasında faaliyetlerine devam etmektedir.

2000’li yılların başında üretim süreçlerini kalite yönetim sistemleri ile bütünleştiren kuruluşumuz, 2014 yılında Yeni Kurumsal Kimlik ve Reorganizasyon Projesini tamamlamış, 2015 yılında ise Örgü, Boyahane ve Kumaş Satış Organizasyonlarını tek çatı altında toplayarak Pisa Fabric markası altında yurt içi ve yurt dışı müşterilerine hizmet vermeye başlamıştır.

ÜRETİMİN YÜZDE 30’UNU İHRAÇ EDİYORUZ

  • Tesislerinizde ne tür üretimler var? Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz? Firmanızın üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranları nelerdir?
  • Kapasitemizin yaklaşık yüzde 90’ı sentetik elyaflardan oluşan kumaşların üretimine ayrılmış olup; kalan kısmını ise yün, kaşmir, ipek, merserize pamuk gibi yine katma değeri yüksek ürün grupları oluşturmaktadır.

Mayo, iç giyim ve aktif spor gibi ürün gruplarında kullanılan yüksek elastikiyet ve performansa sahip sentetik kumaş çeşitlerimiz ile birlikte, doğal elyaflar ile üretilmiş kumaşlarımız da yine sektörün kullanımına sunulmuştur.

Günlük 12 ton üretim kapasitesi ve yaklaşık 250 çalışanı ile global ve yerel birçok markaya hizmet veriyoruz. Türkiye’deki ihracatçı konfeksiyonculara verdiğimiz servisin yanı sıra 2021 yılında üretimimizin yüzde 20’sini, 2022 yılında ise yüzde 30’unu doğrudan ihraç ettik.

ÜRETİM HATLARIMIZI DİJİTALLEŞTİRDİK

  • Son yıllarda ülkemizin ve tüm sanayi kuruluşlarının gündeminde olan sanayide dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi dönüşümlerde Pisa Tekstil hangi aşamadadır? Yapılan çalışmalardan örnekler verir misiniz?
  • Stratejilerimiz arasında Endüstri 4.0 var. Bu konuda danışmanlıklar alıyoruz. SIRI (Smart Industry Readiness Index) ile işletmemizin süreç, teknoloji ve organizasyon bakımından öncelik ve değerlendirme matrislerini çıkartarak yol haritamızı belirledik.

Buradan hareketle, makinelerin birbiri ile haberleşmesi, verilerin online takibi, ERP sistemine kayıt edilmesi ve raporlanması gibi dijital yapılar kurulmuştur. Gerek üretimde gerekse makine enerji dairesinde birçok sistem dijital olarak yönetilmeye başlanmıştır.

YEŞİL MUTABAKATIN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ

  • Sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
  • Tüm dünyanın odak noktası haline gelen sürdürülebilirlik son yıllarda Tekstil ve Hazır giyim sektöründe de önemli bir gündem durumundadır. Global markalar ile birlikte yerel markalar da bu değişimin farkında olarak sürdürülebilirliği merkeze almışlardır. Bu noktada bizler de ürettiğimiz ürünlerden başlayarak bu değişime ayak uyduruyoruz. Koleksiyonumuzdaki konvansiyonel kumaşlar yerini her geçen gün artan bir oranda “recycled” ve “organic” ürünlere bırakmaktadır.

Diğer yandan Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında, önümüzdeki yıllarda en önemli projelerimizin kaynak kullanımına yönelik olacağının bilincinde ve farkındayız.

Bu noktada öncelikle çalışanlarımızı bilinçlendirmeye, üretimin her aşamasında hem verimli hem de sorumlu davranmaya yönlendiriyoruz. Su, enerji ve kimyasal kullanımını azaltacak öneri ve projeleri destekliyor, sürdürülebilirliği üretimimize entegre etmeye çalışıyoruz.

AR-GE’DE MÜŞTERİ İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

  • Kurulduğumuz günden itibaren ArGe ve yenilikçilik yatırımlarımızın kaynağı durumundadır. Gerek laboratuvar düzeyinde gerek üretim hattında sürekli yeniyi arayan bir kültür oluşturmaya çalışıyoruz. Bu noktada, Stratejik Plan ve Hedeflerimiz doğrultusunda oluşturulan yıllık Eğitim Planımız ile çalışanlarımızın bilgi ve becerilerini geliştirmeye onların önünü açmaya çalışıyoruz.

Ar-Ge çalışmalarımızda en önemli işbirliğini müşterilerimizle yapıyoruz. Müşterilerimizin öngörüleri ve talepleri çalışmalarımızın temelini oluşturmaktadır. Diğer yandan zaman zaman başta üniversiteler olmakla birlikte lise düzeyinde de eğitim kurumları ile geliştirdiğimiz projeler olmaktadır.

BURS VEREREK DESTEK OLUYORUZ

  • Hangi sosyal sorumluluk projelerini yürütüyorsunuz?
  • 2005 yılında, Tekstil sektöründe teknoloji ve ürün geliştirmek, öğretim ve kültür hizmetleri sunmak amacıyla Cansız Of Vakfı’nı kurduk. Gerek teknolojik gerekse insan kaynakları açısından tekstil sektörünün gelişmesine katkıda bulunacak araştırma ve geliştirme yatırım ve destekleri vakıf bünyesinde yapılmaktadır.

İlköğretimden yüksek öğretime kadar, maddi durumu olmayan başarılı çocuklara eğitim bursları sağlayarak onların ülkemiz için katma değer yaratacak başarılı bireyler olmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

TAŞINMAMIZDA ÇOK YARDIM GÖRDÜK

  • ÇOSB hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?
  • Yaklaşık 35 yıl İstanbul’da faaliyet gösterdikten sonra, geçen yıl üretim tesisimizi Çerkezköy OSB’ye taşıdık. Taşınma yaklaşık 6 ay sürdü. Bir yandan İstanbul’daki üretimi devam ettiriyor, diğer yandan bölüm bölüm buraya taşınıyorduk. Bizim için oldukça zorlu olan bu süreçti ama OSB yönetimi ve çalışanlarından idari ve teknik anlamda her türlü bilgi ve desteği almak işimizi oldukça kolaylaştırdı ve bize güven verdi. OSB düzenli, güvenilir bir üretim ortamı sunarak, bizlerin kendi işimize odaklanmamıza katkı sağlamaktadır.

AYŞENUR CANSIZ KİMDİR?

1967 Tekirdağ doğumluyum, bir kız çocuğu annesiyim. İTÜ Makine Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nü 1988 yılında bitirdikten sonra iş hayatına başladım. 1992 yılında Kom Tekstil bünyesine katılarak uzun yıllar Creative Direktör olarak görev yaptım. Halen Pisa Tekstil ve Kom Tekstil şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktayım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner115

banner114

banner113

banner112

banner111

banner110