Öne Çıkanlar Prof. Dr. Abdurrahman Satman Endüstri 4.0 Bitcoin Sinem Cantürk KPMG şirket ortağı Emrah Akın

Ürünlerimizin yüzde 90’ı doğrudan ya da dolaylı yolla ihraç ediliyor

Bu sayımızda ‘İçimizden Biri’ köşemizin konuğu Pireks Bakır Alaşımları San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sarp Çakıroğlu. Ekonomi ve İş Dünyası dergisi Global Sanayici’nin sorularını yanıtlayan Çakıroğlu, “Yuvarlak, altı köşe ve kare gibi standart profiller haricinde 400’ün üzerinde özel profil üretimimiz var. Yıl bazında ortalama olarak ele alırsak aylık 1.500 metrik ton pirinç profil üretiyoruz. Doğrudan ihracatımız üretimimizin yüzde 30-40’ı kadar olup, müşterilerimizin de ihracatçı olduklarını düşünürsek ürünlerimizin yüzde 90’ı doğrudan ve dolaylı yolla ihraç edilir” dedi.

  • Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) katılımcısı olarak Pireks Bakır’ı bize tanıtır mısınız?
  • Pireks 1984 yılında Baha Çakıroğlu (1951-2013) ve Murat Karagöz 1955-2021) tarafından pirinç takoz ve pirinç profil imal etmek amacıyla kurulmuştur. Yıllar içerisinde ülke sanayisinin gelişimiyle doğru orantılı olarak büyüme göstermiş bugün Avrupa’ya doğrudan ve dolaylı yoldan ihracat yapan, yarı mamul bakır alaşımları üreten tamamıyla yerli bir metal sanayi işletmesidir.

ÜRÜNLERİMİZİN YÜZDE 90’I İHRAÇ EDİLİR

  • Üretim tesislerinizde ne tür üretimler var? Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz? Firmanızın üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranları nelerdir?

  • Temel hammaddelerimiz olan hurda bakır, hurda sarı, külçe çinko-kurşun ve pirinç talaşları indiksiyon ocaklarında ergitilip, istenilen normlarda bakır alaşımları elde edilir. Sıvı haldeki ergiyik metal daha sonra soğutma kalıpları vasıtasıyla katı takoz formuna çevrilir. Bir sonraki aşamada takozlar tekrar ısıtılarak ekstrüzyon preslerinde pirinç profiller üretilir. İstenilen ölçü toleranslara göre soğuk şekillendirme uygulanır. Farklı alaşım ve ölçüdeki bu profiller 3metre uzunluğunda 1 tonluk bağlar halinde paketlenir ve sevk edilir.

Yuvarlak, altı köşe ve kare gibi standart profiller haricinde 400’ün üzerinde özel profil üretimimiz vardır. Yıl bazında ortalama olarak ele alırsak aylık 1.500 metrik ton pirinç profil üretiyoruz. Doğrudan ihracatımız üretimimizin yüzde 30-40’ı kadar olup, müşterilerimizin de ihracatçı olduklarını düşünürsek ürünlerimizin yüzde 90’ı doğrudan ve dolaylı yolla ihraç edilir. Yaklaşık 150 kişilik bir ekibiz.

SEKTÖRDE ÖNCÜ YATIRIMLAR YAPTIK

  • Son yıllarda ülkemizin ve tüm sanayi kuruluşlarının gündeminde olan sanayide dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi dönüşümlerde Pireks Bakır hangi aşamadadır? Yapılan çalışmalardan örnekler verir misiniz?
  • Biz sektörümüzde belki de ilk bilgi işlem yatırımı yapan firmalardan biriyiz. Şu an makinalarımızda dijital dönüşümün ön yatırımlarını gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz adım adım üretim tesisimizin her alanından gerekli verileri almak, yönetim ve organizasyonumuza fayda sağlayacak raporlama ve denetim sistemlerini oluşturmak olacak. Arıza ve hataları öngörmek ve önlemler almanın yanı sıra maliyet çalışmaları, işletme kontrol ve denetim sistemleri konularında da bize çok katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Yıllardır yurtdışındaki sektör firmalarını ve yatırımlarını yakından takip ediyoruz.

ÖRNEK BİR İŞLETME MODELİMİZ VAR

  • Sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
  • Sürdürülebilirlik kavramı herkese göre değişebiliyor. Bizim için sürdürülebilirlik demek örnek bir işletme modeli yaratmak ve bunun nesiller boyu sürdürülmesini sağlamak anlamını taşıyor. Bunun içine birçok temel unsuru katabiliriz. En başta insana ve insan ilişkilerine değer vermek var. İş ahlakı ve ticari ahlak konusunda oldukça hassasız. İçinde yaşadığımız doğaya ve topluma faydalı olmak yine bu unsurların en başında geliyor. Değer üretmek ve bu değeri taşıyacak yeni nesilleri Türk sanayisine kazandırmak konusunda çabalarımız var.

FİRMA İÇİ EĞİTİMİMİZ AĞIRLIKTA

  • Ar-Ge çalışmalarınızı bize anlatır mısınız? Sizinki gibi çok büyük ve öncü teknoloji şirketlerinde eğitimin de çok önemi var? Ne gibi eğitim faaliyetleri yürütüyorsunuz? Üniversite sanayi işbirliği için üniversitelerle birlikte yürüttüğünüz projeler var mı?

  • Ar-Ge çalışmalarımız daha çok; ürün işlenebilirliği, dünyada değişen alaşım trendlerinin takibi ve bunlar için yaptığımız ön çalışmalar başta olmak üzere, makine başında emek veren arkadaşlarımızın işlerini kolaylaştıracak her fikri kapsıyor. Uygun bulduğumuz fikirleri projelendiriyor ve ar-ge çalışmalarımızı proje bazında takip ediyoruz

Üniversiteden yeni mezun olmuş genç arkadaşlarımıza elimizden geldiği kadar işimizin doğasını, tekniğini ve işletme kültürümüzü iyi anlatmaya çalışıyoruz. Bunun için yeni başlayan arkadaşlarımızı kalite departmanından başlatıyoruz. İşimizi ve işletmeyi üzerlerinde büyük bir baskı olmadan kavramalarını amaçlıyoruz. Zaman ve anlayışlar çok hızlı değişiyor, buna ne üniversiteler, ne de işletmeler yetişebiliyor.

Biz adını okul, akademi vs.. gibi başlıklar altında değil, daha organik bir biçimde işletme içinde kendi yöntemlerimizle yapmaya çalışıyoruz. Kalite departmanından çıkan arkadaşları yatkınlıklarına göre diğer departmanlarda görevlendiriyoruz.

Üniversitelerle bu yüzden bir işbirliği içine şimdiye kadar girmedik, beklentiler ve yaklaşımlar farklı olabiliyor. Bizde kendi çözümlerimizi geliştirme yoluna gittik.

PİREKS’İN KENDİSİ BİR SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

  • Hangi sosyal sorumluluk projelerini yürütüyorsunuz?
  • Aslında Pireks kendisi bir sosyal sorumluluk projesidir. Bu işletmeyi kuran insanlar ülkeye faydalı olma idealine sahiplerdi. Bizde onların oluşturdukları temel üzerine elimizden geldiğince daha fazlasını koymayı ve geliştirmeyi amaçlıyoruz. Umarız ilerde düşündüklerimizi hayata geçirebilir ve örnek bir işletme olabilirsek esas sosyal sorumluluğumuzu o zaman gerçekleştirmiş olacağız. Bunun yanı sıra elbette işletme dışı toplumsal dayanışmanın gerektirdiği her alanda maddi manevi var olmaya gayret gösteriyoruz.

  • İşletmenizin aldığı ödüllerden bize söz eder misiniz?

  • İhracatçılar Birliği’nin düzenlediği İhracatın Metalik Yıldızları ödüllerinde sektör grubumuzda her sene ikincilik ödülünü alıyoruz.

ÇOSB PRENSİPLERLE YÜRÜYOR

  • ÇOSB hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?

  • ÇOSB bizim için gerçekten özel bir yer. Türkiye’nin en prestijli organize sanayi bölgelerinden birinde olmak bizi mutlu ediyor. Oldukça prensipli bir organize sanayi yönetimi var ve buna saygı duyuyoruz çünkü bu kurallara uyulmazsa kontrolü gerçekten zor bir organizasyon. Bilgilendirmeleri, eğitimleri ve sosyal aktivitelerini takip ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

  • Hobilerinizi öğrenebilir miyiz?

  • İşletme yönetimi olarak bilime, felsefeye, sanata ve yaşadığımız topluma dair her şeyi elimizden geldiğince takip etmeye çalışıyoruz, işletme içinde çok zengin paylaşımlarımız oluyor, bu da yaşamımızı daha anlamlı kılıyor. Hayatı, dünyayı daha iyi anlamak, yaşadığımız topraklara fayda sağlayabilmek en büyük hobimiz. Bunlar dışında enstrüman çalan, çeşitli spor dallarıyla uğraşan, okuyan, araştıran çok çeşitli hobilere sahip arkadaşlarımız var.

AHMET SARP ÇAKIROĞLU KİMDİR?

1980 İstanbul doğumlu olan Ahmet Sarp Çakıroğlu, 1998 yılında Şişli Terakki Lisesi’ni ardından da ABD’de dil eğitimini tamamladı. 2005 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden mezun olduktan sonra askerlik görevini tamamlayıp Pireks A.Ş. de ihracat sorumlusu olarak göreve başladı. 2009-2012 yıllarında üretim müdürlüğü görevini üstlendi. 2013 yılında babası Baha Çakıroğlu’nun vefatı dolayısıyla Pireks A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine geldi. Halen bu görevi devam ettirmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106