Öne Çıkanlar ÇOSB Dijital Dönüşüm Atölyesi Çerkezköy OSB CEVAHİR UZKURT KPMG Türkonfed

Yüksek ithalatı yerli üretime ve dolayısıyla ihracata çevireceğiz


World Medicine İlaç San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sohrab Mammadov, “Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (ÇOSB) çok yakın zamanda açmaya hazırlandığımız yeni fabrikamızla jenerik ilaç üretimini çok daha üst bir seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. İthalatı yerli üretime ve dolayısıyla ihracata çevireceğiz” dedi.

  • Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) katılımcısı olarak World Medicine fabrikasını bize tanıtır mısınız?
  • World Medicine olarak Türkiye’de 2011 yılından bu yana faaliyetlerimizi sürdürüyor, önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (ÇOSB) çok yakın zamanda açmaya hazırlandığımız yeni fabrikamızla jenerik ilaç üretimini çok daha üst bir seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Açılışını yapmaya hazırlandığımız ÇOSB fabrikamız ile Türkiye’nin en büyük ve yüksek teknolojiye sahip üretim tesislerinden birini hayata geçirerek ithalatı yerli üretime ve dolayısıyla ihracata çeviren, yurt içine de hizmet eden bir tesis olacak şekilde hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Fabrikamız Türkiye’nin en büyük Ar-Ge laboratuvarlarına da sahip üretim tesislerinden biri olacak. Türkiye’nin en teknolojik ve güvenilir cihazlarına sahip kalibrasyon ve kalifikasyon laboratuvarlarına sahip fabrikamızda ayrıca enerji verimliliği, yeşile ve çevreye duyarlı uygulamalara da önem veriyor, bunun için sistemlerimizi sürekli geliştirmeye ve iyileştirmeye devam ediyoruz. Ayrıca fabrika içinde Türkiye’de ilk olarak kullanılan, uygun giyim kurallarının uygulamalarını özel yazılım programı ile takip eden ve raporlayan bir yazılım sistemi de yer alacak.

ÇOK GENİŞ BİR YELPAZEDE ÜRETİM YAPACAĞIZ

  • Üretim tesislerinizde ne tür üretimler var. Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz?
  • Son teknolojiyle donatılmış üretim tesislerimiz bize çok geniş bir yelpazede üretim yapma olanağı sağlıyor. Bu doğrultuda İstanbul’da faaliyet gösteren üretim tesisimiz güçlü ve hızlı organizasyon yapısı ile katı-yarı katı formlar, steril göz damlaları, aerosol inhalerler gibi ilaçların üretimini gerçekleştiriyor. İlaç üretim tesisi yatırımlarımızın amiral gemisi olan World Medicine ÇOSB fabrikamız ise likit steril formlar, liyofilize steril formlar, katı formlar, yarı katı formlar, aerosol inhalerler, non-steril likit formlar gibi bir çok ilacın üretimini yapacak.

YILLIK KAPASİTEMİZ 1.3 MİLYAR KUTUYA ÇIKACAK

  • Firmanızın üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranları nelerdir?
  • World Medicine Türkiye olarak yıllık üretim kapasitemiz 60 milyon kutu. ÇOSB fabrikamızın devreye girmesiyle beraber üretim kapasitemizi yıllık 1.3 milyar kutunun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Her biri alanında yetkin yaklaşık 1500 çalışanımızla her geçen gün daha da büyüyoruz. Bununla birlikte yurt dışında Cezayir, Romanya ve Belarus üretim tesislerimizde her türlü katı ve sıvı ilaç formlarının üretimini yapıyor, toplamda yıllık 130 milyon kutuyu aşan üretim gerçekleştiriyoruz.

26 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ

Yıllara göre üretim ve ihracat rakamlarınızı öğrenebilir miyiz? 

İhracat alanında hedeflerimizi sürekli büyütüyor ve tüm yatırımlarımızı bu hedefler doğrultusunda şekillendiriyoruz. 2017 yılında 26 ülkeye ihracat yaparken sadece 2 yıl içinde bu sayıyı 35 ülkeye çıkardık. Bu başarımız, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin hazırladığı ‘İhracatın Yıldızları Ödülleri’nde tescillendi ve 2019’da ilaç ihracatı alanında ikincilik ödülüne layık görüldük. Aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) her yıl açıkladığı ‘Türkiye’nin En Büyük 1000 İhracatçı Firması-2019 araştırmasında da bir önceki yıla kıyasla tam 60 basamak yükselerek Türkiye’de farklı sektörde hizmet veren tüm şirketler arasında 332. sırada yer aldık. Yaptığımız yatırımlarla Türkiye’yi ana üretim ve merkez üssü haline getirmeyi hedefliyoruz.

REKABETÇİ EKONOMİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

  • Son yıllarda ülkemizin ve tüm sanayi kuruluşlarının gündeminde olan sanayide dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi dönüşümlerde World Medicine hangi aşamadadır? Yapılan çalışmalardan örnekler verir misiniz?
  • World Medicine olarak ilaç endüstrisindeki yenilikçi teknolojilerin gelişimini yakından takip ediyoruz. Türkiye’nin en büyük üretim alanlarından birine ve yüksek teknoloji makine ve cihazlara sahip üretim tesisimizde birçok analizi kolaylıkla yapmamızı sağlayan laboratuvarlarımız da mevcut.

AR-GE MERKEZİNDE 100 UZMAN ÇALIŞIYOR

Ar-Ge ve yenilik yoluyla Türkiye ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için öncelikle teknolojik bilgi üreterek, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılmasını, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesine önem veriyor, bu alanda çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2015 yılında ruhsatlandırılan İstanbul’daki Ar-Ge merkezimiz, tüm ürün araştırma ve geliştirme projelerinin hayata geçirildiği 100 kişinin üzerinde, profesyonel ekibiyle hizmet veriyor.

İleri teknoloji laboratuvar hizmetleri vermek amacıyla kurduğumuz WMINOLAB İnovasyon laboratuvarı çatısı altında başta MS laboratuvarı olmak üzere, enstrümantal analiz laboratuvarı, yaş kimya laboratuvarı gibi teknik alt yapı gerektiren gelişmiş analiz laboratuvarları bulunuyor.

GİYİM UYGUN MU DİYE TAKİP EDEN YAZILIMA SAHİBİZ

İnovasyon laboratuvarımız içinde yer alan LC-MS/MS, LC-QTOF, GC-MS, ICP-MS cihazları ile daha kapsamlı daha güçlü ve otoriteler tarafından talep edilen extractable & leachable tayini analizleri, ilaç etken madde ve bitmiş ürüne yönelik nitrozamin safsızlığı analizleri, elementel impürite analizleri, safsızlık karakterizasyonu çalışmaları kolaylıkla yapılabiliyor. Ayrıca başta da belirttiğim gibi ÇOSB fabrikamız içinde Türkiye’de ilk olarak kullanılan, uygun giyim kurallarının uygulamalarını özel yazılım programı ile takip eden ve raporlayan bir yazılım sistemi de yer alacak. Bu fabrikamızda üretilen tüm ürünler minimum insan müdahalesiyle tam otomasyon üretim süreçleriyle uzaktan kontrol edilerek gerçekleştirilecek.

AR-GE 250 LİSTESİNE GİRİYORUZ

  • Ar-Ge çalışmalarınızı bize anlatır mısınız? Özellikle pandemi sürecinde yelpazenize kattığınız yeni ürün var mı? Coronavirüs aşısı veya ilaçlarıyla ilgili çalışmalarınız varsa, bunlarla ilgili bilgi paylaşabilir misiniz?
  • World Medicine olarak Doğu Avrupa’daki en gelişmiş Ar-Ge laboratuvarlarından birine sahibiz ve bu alandaki yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2016 yılından itibaren her yıl Araştırma-Geliştirme faaliyetleri konusunda tek referans kaynağı olan ‘Ar-Ge 250 araştırmasında, Türkiye’nin Ar-Ge yatırımları en yüksek 250 şirketi arasından yer aldığımız için çok gururlu olduğumu paylaşmak isterim.

21 ADET PATENT VE 54 ADET MARKA BAŞVURUSU YAPTIK

Ar-Ge stratejimiz; yeni ve eşdeğer ürünlerin yanı sıra inovatif süreçlerin yoğun olarak uygulandığı ilaç taşıyıcı sistemlerin, bilinen ilaç molekülleri için yeni endikasyon araştırmalarının, OTC-besin desteği ürünlerin ve yeni medikal cihazların geliştirilmesidir.

Ar-Ge merkezimizin yürüttüğü projeler kapsamında sadece 2020 yılında yaptığımız ulusal ve uluslararası 21 adet patent ve 54 adet de marka başvurumuz mevcut. Ar-Ge faaliyetinde bulunduğumuz ürünlerin satış gelirlerinin yaklaşık %5’ini Ar-Ge harcamalarımıza ayırıyoruz. 2020 yılında Ar-Ge’ye ayırdığımız kaynak 36 Milyon TL oldu. 2021 yılı için ise bütçemiz yaklaşık 60 Milyon TL. Tüm bu yatırım ve çalışmalarımızın sonucunda Ar-Ge alanında küresel piyasada sözü geçen bir firma olmak World Medicine olarak en büyük hedefimiz.

Coronavirüs (Covid-19) salgınına karşı tüm dünyada aşılama çalışmaları sürerken, diğer taraftan dünya genelinde aşıya ulaşımdaki sıkıntılar salgına karşı başarılı bir sonuç için en erken 2021 senesi sonu hatta Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2022 yılı olarak işaret ediliyor. Enfekte bireylerin tedavisinde kullanılan en etkili yöntem ise hala ilaç tedavisi olarak uygulanıyor.

FAVİPİRAVİR ETKEN MADDELİ İLACIN İHRACATINA BAŞLADIK

Favipiravir etken maddeli ilacın Türkiye’de ruhsatını alarak üretimine başladık hatta yurt dışına ihracatına geçtik. Ayrıca yine Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan COVID-19 rehberlerinde yer alan tedavi şemaları doğrultusunda tedavide “Lopinavir 200 mg/Ritonavir 50 mg Film Tablet”, kullanılmaktadır. Ruhsatını alarak üretimine geçtiğimiz ilaç Lopinavir 200 mg +Ritonavir 50 mg etken maddeli antiviral ilacın Türkiye’de ilk jeneriği konumdadır. Bu ilaç Covid-19 tedavisinde gebelerde de kullanılabilen bir ilaçtır. Her iki ilacımız da hem Türkiye’de halkımızın hizmetine sunulmuş hem de yurt dışına ihracatı gerçekleştirilen ilaçlardır. Tüm bunların yanı sıra Covid-19 tedavisinde kullanılabilecek yeni moleküller üzerinde Ar-Ge çalışmalarımız da devam etmektedir.

UZMANLIKLARI ARTIRIYORUZ

  • Sizinki gibi çok büyük ve öncü teknoloji şirketlerinde eğitimin de çok önemi var? Ne gibi eğitim faaliyetleri yürütüyorsunuz?
  • Her şeyden önce sizin de belirttiğiniz üzere, bir ilaç şirketi olarak GMP standartlarına uygun olarak üretim yapıyoruz. Bu standartların getirdiği sıkı denetimlerin bir gerekliliği olarak tüm personelimiz hatta yeni işe başlayanlar GMP standartlarına uygun üretim koşulları hakkında eğitiliyor. Bunun yanı sıra ISO 9001, 14001, 27001 gibi sertifikasyonlara sahip olmanın sorumluluğu ve sürekliliğin sağlanması adına sürekli geliştirme ve iyileştirme faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İnsan kaynakları eğitim departmanımız çatısı altında da yine çalışanlarımızın kişisel gelişimini destekleyecek ve mesleki uzmanlıklarının artması adına devam eden birçok eğitimimiz mevcut, gelecek zamanda da artarak devam edecek.

  • Üniversite sanayi iş birliği için üniversiteler ile birlikte yürüttüğünüz projeler var mı?
  • Salgın öncesinde üniversitelerin özellikle eczacılık, mühendislik, fen bilimleri fakülteleri ve meslek liseleri başta olmak üzere yürüttüğümüz staj programları ve laboratuvar desteği sağlanması gibi projelerimiz mevcuttu. Fakat salgın sonrasında online eğitime dönülmesi ve salgın şartlarının getirdiği zorunluluklar sebebiyle bizlerin de bu tarz işbirliği çalışmaları online platformlara taşınmış oldu. Bu noktada üniversiteler tarafından organize edilen online sempozyum, konferans ve söyleşilerle öğrencilerle buluşuyor, onları sektöre dair bilgilendirmeye, desteklemeye ve yönlendirmeye çalışıyoruz.

ENGELLİ SPORCULARA DESTEK OLACAĞIZ

  • Hangi sosyal sorumluluk projelerini yürütüyorsunuz?

  • TEMA’ya destek amaçlı özellikle çalışanlarımızın da katılımıyla gerçekleştirdiğimiz ve gelecek nesillere, çocukluktan başlayarak doğa ve çevre sevgisini aşılamayı onları doğa konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan sosyal sorumluk projelerine katkı sağlıyoruz.

Bu kapsamda World Medicine olarak çalışanlarımızla 42. İstanbul Maratonu’nda “Ağaç Kardeşliği” projesine destek için koştuk. Ağaç Kardeşliği; çocuklara yönelik bir doğa eğitimi ve ağaçlandırma projesi, TEMA Vakfı beş yıldır, daha fazla çocuk toprakla tanışsın, ağaçları tanısın diye maratonlarda yardımseverlik koşuları yapıyor ve “Ağaç Kardeşliği Projesi” için kaynak geliştiriyor. Çocuklar adına hatıra ormanları oluşturuyor. Yine aynı şekilde bu projenin bir devamı olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çalışanlarımızın çocuklarından diğer çocuklara özellikle doğa konusunda eğitim desteği de sağlayabilmek adına TEMA Vakfı’na her World Medicine çocuğu için başka bir çocuğa eğitim sağlanabilmesi amacıyla bağış yapıldı.

World Medicine ailesinin bir parçası olan çocuklar adına yapılan bu kurumsal yardımıyla toplumsal bilinç oluşturulması gereken doğa sevgisine de dikkat çekmeye çalıştık. İlerleyen dönemde daha uzun soluklu ve henüz hazırlık aşamasında olduğumuz engelli sporculara destek amaçlı planladığımız bir sosyal sorumluluk projesine de başlayacağız.

ALDIĞIMIZ ÖDÜLLER

  • İşletmelerinizin aldığı ödüllerden bize söz eder misiniz?
  • World Medicine olarak, ihracatta gösterdiğimiz başarılı performans ile 2019 yılı İKMİB’in Kimya İhracatının Yıldızları İkincilik Ödülü’nü aldık.

2016 yılından itibaren her yıl Araştırma-Geliştirme faaliyetleri konusunda tek referans kaynağı olan ‘Ar-Ge 250 araştırmasında, Türkiye’nin Ar-Ge yatırımları en yüksek 250 şirketi arasından yer aldık, yine bu yıl da bu listenin üst sıralarında yerimizi alacağımızı düşünüyorum.

2016 yılında “Eczacılık Ürünleri İhracatı” alanında dokuzunculuk ödülüyle başlayan başarı hikayemiz, 2017 yılında “İhracatta En Hızlı Yükselen Şirket” ödülünü ve “Eczacılık Ürünleri İhracatı”nda bu defa üçüncülük ödülünü alarak devam etti. Yine aynı yıl “En Çok Uluslararası Marka Patent Başvurusu” yapan firma ödülünü aldıktan sonra 2018 yılında bu kez ‘İhracatın Yıldızları’ üçüncülük ödülünü aldık. Sürekli yükselen başarı ivmemizle attığımız her adımda bir sonraki adımımızı planlayarak hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Amacımız, ilaç ihracatında Türkiye’nin bir numarası olmak.

LOKASYON BİZE BÜYÜK AVANTAJLAR SAĞLIYOR

  • ÇOSB hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?
  • World Medicine gibi özellikle ihracatı fazla olan şirketler için lojistik hayati önem arz ediyor. Bu noktada özellikle ÇOSB’nin lokasyonu bize büyük avantajlar sağlıyor ve gelecekte de daha fazla sağlayacak. Bir çok önemli sanayi kuruluşunun burada yer alması ise başka bir prestij unsuru. ÇOSB’nin disiplinli, temiz ve itibarı olan bir Organize Sanayi Bölgesi olduğunu belirtebilirim. World Medicine olarak biz de bu önemli bölgenin bir parçası olmaktan son derece mutluyuz.

FUTBOLLA ARAM ÇOK İYİ

Hobilerinizi öğrenebilir miyiz?

Pandemi tüm yaşam standardımızı ve şartlarımızı değiştirdi. Birçok etkinliği ya da hobimizi eskisi gibi aynı şartlarda ve düzenli yerine getiremiyoruz. Ama koyu bir Galatasaray taraftarıyım dolayısıyla futbolla aram çok iyidir, hem spor olarak izlemeyi hem de bir taraftar olarak takip etmeyi seviyorum. Bunun yanı sıra sakinliği seven bir yapım var, ağaçlık alanlarda yürüyüş yapmaktan keyif alıyorum, iş hayatından geriye kalan zamanda sağlıklı kalmak adına da yürüyüşü yaşamımın bir parçası haline getirmeye çalışıyorum. Kişisel olarak tarihe, özellikle Türk Dünyası, Türk Medeniyetleri tarihine ilgim büyük. Bunun üzerine kitap okumayı ve kendimi geliştirmeyi çok önemsiyorum. Dolayısıyla tarih kitapları okumak da hobilerim arasında diyebilirim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106