Öne Çıkanlar ÇOSB Türkonfed ÇOSB Dijital Dönüşüm Merkezi Technocast Endüstri 4.0

OSB uygulama ve yer seçimi yönetmeliği değişti

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın "Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği" ile "Organize Sanayi Bölgeleri Yer Seçimi Yönetmeliği" 2 Şubat 2019 tarihli 30674 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank OSB’lerde arsa tahsisi ve takip süreçlerini iyileştirmeyi amaçlayan söz konusu yönetmeliklere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Yeni yönetmelikle organize sanayi bölgelerinde (OSB) spekülatif arsa tahsis ve satışlarının önüne geçileceğini belirten Varank, "OSB'lerde çarklar artık daha hızlı dönecek. OSB'ler, tahsis edilmemiş parsellerine ilişkin bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde herkesle paylaşacak. Yatırımcıların arsa tahsis başvuruları 30 gün içinde neticelendirilecek. Arsa tahsis başvuruları reddedilen talep ise 15 içinde gerekçesiyle açıklanacak ve Bakanlığa bilgi verilecek. Keyfiliğe izin vermeyeceğiz. OSB'lerde spekülatif arsa tahsis ve satışlarının önüne geçilecek” dedi.

OSB'lerde arsa tahsislerine ilişkin süreçleri hızlandıracaklarını vurgulayan Varank, sadeleştirilen ve kısaltılan yeni yönetmeliğin OSB'lerin daha yatırım dostu üretim alanları haline gelmesinin önünü açtığını kaydetti. Bakan Varank, sanayi parsellerinde, ifraz şartlarının genişletildiğine, yapı ve yapıyla ilgili esasların teknik ihtiyaçlara göre yeniden düzenlendiğine dikkati çekerek, imar planı askı süreçlerinde uygulamaların daha şeffaf olduğunu ifade etti.

Yönetmelik değişikliğiyle gelen yeni düzenlemeler şöyle:

  • Sanayi parsellerinin ifrazı şartlarını genişleten yönetmelikle, yatırımcıların yapı ruhsatı alma ve işyeri ruhsatı alma sürelerini yeniden belirlendi. Hali hazırda mevcut süre şartlarını yerine getiremeyenler için ise süreleri yeniden başlatan kısmi bir af uygulamasına gidildi.
  • Tahsis edilen arsalarda faaliyete başlama süreleri yeniden belirlendi. Firmalar tahsis tarihinden itibaren 1 yıl içinde yapı ruhsatı alacak. Bu süre 6 ay OSB yönetimince uzatılabilecek. Yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınacak. Bu süre OSB yönetimi tarafından 2 yıl daha uzatılabilecek.
  • Yapılan değişikle OSB’lerin olağan ve olağanüstü genel kurullarının toplanmasına yönelik usuller de yeniden düzenlendi. OSB genel kurulu toplanmazsa Bakanlık devreye girerek kongrenin yapılmasını sağlayacak.
  • Yeni OSB’nin kurulumu aşamasında süre kısaltması için kurucuların yer önerisiyle birlikte başvurma zorunluluğu getirildi.
  • OSB Yer Seçimi Komisyon üyelerine, kalkınma ajansları dahil edilerek bölgelerindeki genel politika, strateji, tecrübe ve deneyimlerinden OSB yer seçimlerinde faydalanılması imkanı sağlandı.
  • OSB ve katılımcıların ihtiyaçlarına yönelik güneş ve rüzgardan elektrik enerjisi üreten tesisler açılabilecek. Tesisler, OSB tüzel kişiliğinin ortak donatı alanında yapılabilecek.
  • OSB’lerin kendi atıklarından enerji üretmelerinin önü açıldı. Yönetmelikle kendi atıklarından enerji üretmeye dayalı tesis kurmak, kurulamayacak tesisler maddesinde istisna sayıldı ve bu tesislerin kuruluşunun önü açıldı. Bu tesislerin verimli çalışabilmesi için OSB dışından enerji üretme vasfı olan atık alınmasına da imkan sağlandı. OSB'ler, bölgesindeki hafriyat atıklarının bertarafına yönelik olarak yetkilendirildi.
  • OSB'lerin diğer kurum ve kuruluşlardan teknik altyapı hizmeti alabilmesi için parsel mülkiyet devri mümkün hale getirildi. Buralara hizmet veren doğalgaz dağıtım şirketlerine geçici mülkiyet hakkı verilecek, hizmet sonlandırıldığı zaman mülkiyeti tekrar OSB geri alacak.
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından kredi kullanan OSB'lerin ihale süreçlerinde istenilen geçici teminatla kesin teminat miktarlarında indirime gidildi. Islah OSB başvuru ve OSB tüzel kişiliği kazanma süreçlerinde oy birliği şartı kaldırıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı son karar verici olacak. Bu sayede, ıslah OSB'lerin gerekli şartları sağlayıp OSB tüzel kişiliği kazanma süreçleri hızlandırıldı.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106