Öne Çıkanlar Ece Kamar ömer nart Global Sanayici GİRAY DUDA Uğurteks

Yeni çıkan 6 kitap

Duygu yüklü içeriği, ders niteliğinde ekonomik analizleriyle anılar

Ayşe Teyze’nin İzinde - Güngör Uras’a Saygı Kitabı/Kolektif/Dünya Gazetesi yayını/Anı/224 sayfa

Türkiye’nin önde gelen ekonomistleri, gazetecileri ve çizerleri Güngör Uras kitabında buluştu. Tevfik Güngör Uras, vefatının üçüncü yılında Ayşe Teyze’nin İzinde adını taşıyan Saygı Kitabı’yla anıldı. Mahfi Eğilmez’den Ege Cansen’e, Asaf Savaş Akat’tan, Ekrem Keskin’e, Güven Sak’a, Fatih Özatay’a, Osman Ulagay’a, Taner Berksoy’a, Bilsay Kurut, Yavuz Canevi ve Zekeriya Yıldırım’a uzanan ünlü akademisyen ve ekonomistler, Güngör Uras’ın ışığında anıların yanı sıra Türkiye ekonomisini, sanayileşmeyi, büyümeyi analiz etti. Vahap Munyar’dan Abdurrahman Yıldırım’a, Servet Yıldırım’dan, Ali Ekber Yıldırım’a, Alaattin Aktaş’a kadar, Rüştü Bozkurt, Osman Arolat, Berfu Güven, Faruk Şüyün, Fehmi Köfteoğlu, Şükrü Andaç, Meral Tamer’den oluşan gazeteciler ekol yaratan Güngör Uras gazeteciliğini yazdılar. Ayşe Hanım Teyze, Ali Rıza Bey karakterleri ile ekonomiyi ‘Saf ve Bakir Anadolu Çocuğu’ olarak geniş kesimlere sevdiren Güngör Uras, karikatüristlerle de çok yakın mesai arkadaşlığı yaptı. Güngör Uras’a vefa kitabında, Tan Oral, Musa Kart, Haslet Soyöz, Köksal Çiftçi, Kamil Masaracı, Halis Dokgöz, İzel Rozental, Devrim Demiral, Ercan Akyol, Zafer Temoçin, Raşit Yakalı, Kemal Gökhan Gürses, Bülent Çelik, Hilal Özcan, Güven Bilge, Deniz Dokgöz de çizimleri ile yer aldılar. Türkiye’nin gelmiş geçmiş en özel Saygı Kitapları’ndan sayılan Ayşe Teyze’nin İzinde, hem duygu yüklü içeriği, hem ders niteliğinde ekonomik analizleri ve değer sunan çizimleriyle okurlarının karşısına çıkıyor.

………

Vasatlık tuzağı bütün faktörleri kapsamlı bir yordamla ele alınıyor

Yüzleşme - Türkiye Vasatlıktan Nasıl Çıkar? /Adnan Dalgakıran/Kronik Kitap/232 sayfa

İş dünyasının önde gelen isimlerinden Adnan Dalgakıran, Türkiye’nin gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşma yolunda üç yüzyıldır sürdürdüğü koşuyu sadece ekonomik bir perspektifle sınırlı kalmadan; eğitimden hukuka, yönetimden tarihe ve kültüre kadar vasatlık tuzağına sebep olan bütün faktörlere değinerek kapsamlı bir yordamla ele alıyor. Bunun yanı sıra hukuki, yapısal ve sistemsel bazı kronik açıklarımızın nasıl verimlilikten ve gelişmeden uzak kalmamıza sebep olduğunu grafiklerle, sayılarla gösteriyor ve iş dünyasının, sivil toplumun ve devlet kurumlarının son yıllardaki performansını oldukça anlaşılır biçimde ve roman akıcılığında analiz ediyor. Dünyada vasatlık tuzağını aşmış ülkelerin neler yaptığına ayna tutarak sunduğu pek çok fikir ve çözüm önerisiyle aslında Türkiye’yi bir an evvel kendisiyle yüzleşmeye davet ediyor. Dalgakıran şu sorulara yanıt arıyor: Başarıyı ölçerken kendimizi kiminle veya hangi ülkelerle kıyaslıyoruz? İçinde bulunduğumuz sistem başarıdan ziyade başarısızlığı mı getiriyor? Neden pek çok alanda Batı’nın gerisinde kaldık? Türkiye son üç yüzyıldır patinaj mı yapıyor? Dünya ekonomisinden aldığımız pay neden değişmiyor? Türkiye’den bir dünya markası çıkabilmesi için neler yapılmalı? Yaratıcı sınıf nasıl ortaya çıkar? Hakiki aydın kimdir? Gençlerden ne bekleniyor? Neden sık sık beyin göçü yaşanıyor? Kitap, tarih boyunca hepimizin bildiği ama bir türlü üzerine kafa yormak istemediği gerçeklerle yüzleşmeksizin kurtuluş reçetelerine ihtiyaç duymuş ülkesine, ona sevdalı bir zihin tarafından yazılmış derin ve eksiksiz bir rapor.

…………

Yaşamdan mizahi kesitlerle zengin deneyimlerin verdiği ders

Hayat Yağmurda Yürümek Gibidir-Yaşama Sanatının Sıradan Sırları/Reha Tanör/Yazardan Direkt Yayınevi/ Edebiyat-Anlatı/ 201 sayfa

Levrek Buğulama Da İstemeyin Ama’nın yazarı Reha Tanör’ün özgün ve sıra dışı kaleminden Hayat Yağmurda Yürümek Gibidir, okuru keyifli bir anlatımla bambaşka bir yaşam deneyimine davet ediyor. Kitapta, yaşam sanatçısı ve sohbet ustası Tanör’ün anlatı evreninde, gerek yaşamından mizahi kesitler gerekse her yaşa hitap eden, zengin bir deneyim gizli. Yazarın sohbetine, eşsiz sofralarına ve yolculuklarına dahil olmak için sayfalar arasında gezinmek yetiyor. Engin bir hayat tecrübesi ve entelektüel birikimle dolu olan hemen her hikaye, adeta sinematografik bir gerçeklikle canlanıveriyor. Sahiciliği, edebi bir anlatımla birleştiren eserde, farklı konuların uyum içinde bir bütünlüğüne göze çarpıyor.

“Capri’nin kızıl mehtabında Peppino di Capri’nin mırıldanmaya başladığım ünlü şarkısı Luna Caprese’yi biraz yüksek tondan mırıldanmış olmalıyım ki, önce yan masalar ardından da bahçe lokantasında ne kadar müşteri varsa bana katıldı. Aşağıda Akdeniz, yukarda biz, dalgalar, şaraplar ve şarkılarla muhteşem bir koro oluşturduk. Bizi yolcu ederken patron kulağıma eğildi, “Sinyore, harikaydın, yarın akşam şarkı söylemek için ne istersin?” Kahkahayı patlattım ve bu kez ben onun kulağına eğildim: “Bana bak, dedim. Karga sesliyim diye okul korosundan bile kovulmuş bir adamım ben. Burada söylemeye başlarsam, susturmak için ne kadar verirsin, sen asıl onu söyle.”

……………

Sanayi devrimi dünya tarihini nasıl biçimlendirdi?

Dünya Tarihinde Sanayi Devrimi/Peter N. Stearns-Çeviren: Nurdan Soysal/Genel tarih ve ekonomi tarihi/Say Yayınevi/408 sayfa

Sanayi devrimi insanlık tarihinde son üç yüzyıl içinde kaydedilmiş en önemli gelişmedir ve günümüzde dünyayı biçimlendirmeye devam etmektedir. Sanayileşme o kadar önemli bir olaylar silsilesidir ki bu süreçte ortaya çıkan yeni üretim yöntemleri ve örgütlenmeleri insanların yaşam, eğlenme ve siyaset yapma tarzlarını kökten değiştirmiştir. Bu kitap sanayi devriminin dünya tarihini nasıl biçimlendirdiğini keşfederek, devrimi başlatan uluslararası faktörlere ve devrimin tüm dünyayı etkisi altına alışına özgün bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Yazar Peter N. Stearns sanayi devrimiyle ilgili kitapların çoğunun aksine konuyu başta İngiltere olmak üzere Avrupa ile sınırlı tutmayıp, Rusya, Japonya, Çin gibi küresel aktörlerin ve Brezilya, Türkiye, Mısır gibi gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı deneyime de ışık tutuyor. Dünya Tarihinde Sanayi Devrimi, dünya tarihi, genel tarih ve iktisat alanlarında bilgi edinmek isteyenlere aradıklarını veren bir kitap.

………………

Türkiye’nin Makinecileri’nden 300’ü aşan temel kavramlı Dijital Terimler Kılavuzu

Sanayinin ve makine sektörünün dijital dönüşümünü kolaylaştırıp hızlandıracak çalışmalara imza atmayı sürdüren Makine İhracatçıları Birliği, olguları kavramlar üzerinden ele alan Dijital Terimler Kılavuzu’nu çevrim içi hizmete sundu. Üretim ve ticaret alanları da dâhil olmak üzere, dijitalleşmeyle hayatımıza giren 300’den fazla kavramı ele alan www.digital-glossary.com Türkçeleşmiş terimleri İngilizce ve Almanca karşılıkları ve kaynaklarıyla birlikte veriyor. Nesnelerin interneti, siber fiziksel sistemler, büyük veri, yapay zekâ ve ilişkili terimlerin de yer aldığı Kılavuz’da, 400’e yakın ilişkili kavram da inceleniyor. İş dünyasının yeni süreçleriyle yeni teknolojik kavramların nasıl buluştuğu ve birbirini tamamladığı sorusunun yanıtları, zengin görsel içerikle ve kullanıcı dostu bir yazılımla sunuluyor. Dijital dünyayı oluşturan mekanizmaları ve yeni teknolojik gelişmeleri kavramanın yolunun doğru anlamlandırma ve kavramsallaştırmadan geçtiğine vurgu yapan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Çalışmamız hem profesyonellere hem de genç kuşaklara büyük faydası olacak” dedi. Detaylı bilgi için: www.digital-glossary.com – www.dijital-kilavuz.com

......................

Newton’un başlıca felsefi yazıları, tartışmaları ve mektuplaşmaları

Felsefi Yazılar-Isaac Newton/Çevirmen: Deniz Esen/Say Yayınları /Felsefe Bilimi/256 sayfa

Isaac Newton (1642-1727) İngiliz fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, filozof ve teolog. 1687’de yayınlanan kitabı Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica, klasik mekaniğin temelini atmıştır ve tarihin en önemli bilimsel kitaplarından biri olmuştur. Newton evrensel kütleçekimini ve hareketin üç kanununu ortaya koymuş ve sonraki üç yüzyıl boyunca bu bakış açısı bilim dünyasına egemen olmuştur. Modern dönemin ilk yıllarına yaptığı eşsiz katkılara rağmen, doğa felsefesi alanındaki mektuplaşmaları, elyazmaları ve yayımladığı türlü çeşit çalışmaları bundan önce farklı edisyonlarda ayrı bir biçimde bulunuyordu. Bu kitapta, Principia ve Opticks çalışmalarından önemli kısımlar ve De Gravitatione’nin düzeltilmiş bir çevirisi de içlerinde olacak şekilde Newton’un başlıca felsefi yazıları bir araya getirilmiştir. Ayrıca erken optik çalışmalarından belli parçalar, Dünya’nın hareketi hakkında dinî yorumlara ilişkin yayımlanmamış düşünceler ve çağdaşı olan önemli figürlerle mektuplaşmaları da bu kitapta yer almaktadır. Bu kitap için seçilmiş pasajlar, Newton’un uzay, zaman, hareket ve madde kavramları hakkındaki fikirlerinin nasıl şekillendiğini ve bu gibi tartışmalı fikirlerini çağdaşlarının eleştirileri karşısında nasıl savunduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Ayrıca bu eser Newton’un başarılarının insani ve felsefi yönlerini görmek açısından da eşsiz bir fırsat sunuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106