Öne Çıkanlar Ece Kamar Uğurteks GİRAY DUDA Global Sanayici ömer nart

TOBB, sanayi odalarının artmasının önüne geçmez

ARİF ESEN

Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) Sanayiciler Derneği Başkanı Kadir Murat Çam ‘Global Sanayici’nin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. MOSBSANDER Başkanı Çam, “1300 sanayi işletmesinin olduğu Manisa’da müstakil sanayi odası kurmak üzere çalışmalara başladık. Sanayi odası kurmak için Tekirdağ’da yapılan çalışmalardan haberimiz var. Bu çalışmaları takdirle izliyoruz. İlgili bakanlığın ve TOBB’un da sanayi odalarının yaygınlaşmasının ve sanayicilerin bu odalar yoluyla daha iyi hizmet almasının önüne geçmeyeceğini düşünüyoruz” dedi.

- Ekonomik göstergeler ışığında 2013 yılını değerlendirir misiniz? 2014 yılına ilişkin beklentilerinizi alabilir miyiz?

- 2008’de ABD’de başlayan krizin finansal yansımaları gelişmiş ülke ekonomileri ve dünya büyümesini 2013 yılında dip yaptırmış ve 2014 yılında ekonomide yaşanan belirsizliğin aşılacağına ait beklentiler ağırlık kazanmıştır. Özellikle Almanya’daki güçlü siyasi yapının Avrupa Birliği Merkez Bankası’nın ve parasal birliğin oluşmasına katkı sağlaması açısından olumlu iyileştirici adımlarına tanık olduk. Yılın ortasında ABD Merkez Bankası FED’in tahvil alımını azaltma olasılığı ortaya çıksa da FED Başkanı Janet Louise Yellen’ın  yılsonunda para politikasını küçük adımlarla değiştireceğini açıklaması gelişmekte olan ülkeleri rahatlatmıştır.

Türkiye ise büyümesini devam ettirerek yüzde 4 büyüme oranı ile G20 ülkeleri arasında dördüncü sıraya yerleşmiştir. Dış talebin 2014 yılında canlanmasının küresel firmalarımızın elini biraz olsun rahatlatacaktır diye düşünüyoruz. Son zamanlarda yaşadığımız siyasi olumsuzluklar her ne kadar endişe verse de yerel seçimler büyük bir olgunlukla gerçekleşti. Suların durulacağını düşünüyorum.

 

TGM’LERİ OSB’LER YÖNETMELİ

- Cari açığı azaltmak ve sıfırlamak için ne gibi politikalar izlenmelidir?

- Türkiye’deki güven ortamının yeni yatırımlara kucak açacağını, tasarrufları arttıracağını, istihdamda büyümenin de cari açığa azaltıcı bir etki yapacağını öngörüyoruz. Üretimde ithal girdiyi asgari düzeye indirmemiz için yeni teknolojiler üzerine yoğunlaşmalıyız. Firmalar Ar-Ge departmanları açmalı ve Ar-Ge çalışanlarının sayısını arttırmalıyız. Bu anlamda Teknoloji Geliştirme Merkezleri (TGM) de OSB’ler içinde yer almalıdır. Bu merkezler kendilerine en iyi desteği ve geri bildirimi verebilecek olan OSB’lerin yönetimiyle işbirliği içinde olmalı hatta mümkünse yönetimlerinde OSB’ler olmalı.

 

MANİSA GENELİNDE 1300 SANAYİ İŞLETMESİ VAR

- Manisa sanayisinin Türkiye ekonomisindeki yerini değerlendirir misiniz? Son yıllarda yükselen yeni sanayi kenti kimliğiyle Manisa hakkında neler söyleyeceksiniz?

- Manisa’nın İhracatı ithalatının önünde ve Türkiye’nin ilk 10’undadır.TOBB rakamlarına göre Manisa’da 1300 adet sanayi işletmesi bulunmaktadır Bunda Manisa’daki şirketlerin teknoloji yoğun katma değerli üretim yapmalarının etkisi tabii ki büyüktür. Bu kapsamda TV, bilgisayar üretimi ve bunlara bağlı yazılım vb. ön plandadır. Elektronik sektörünü, beyaz eşya sektörü takip etmektedir. Manisa ilinde gelişkin bir otomotiv yan sanayisi de bulunmaktadır. İlçelerde ise gıda,toprak, mermer sanayi gelişmiştir. Manisa’nın dört Organize Sanayi Bölgesi var. Bunlar Manisa OSB (1964), Akhisar OSB (1991), Turgutlu OSB (1996), Salihli OSB’dir (1998).İl genelinde 23 adet de Küçük Sanayi Sitesi vardır.

SANAYİ ODASI’NIN MANİSA’YA KATKISI BÜYÜK OLACAK

- Başta Manisa ve Tekirdağlı sanayiciler olmak üzere, Bursa, Mersin, Diyarbakır ve Erzurumlu sanayiciler müstakil Sanayi Odası kurmak üzere çalışıyor. Siz yeni Sanayi Odalarının kurulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Ticaret Ve Sanayi Odası’nda olması gereken kadar sanayici yok. Bizim hedefimiz sanayi odasını tamamen sanayicilerle yönetmek. Sanayici, sanayi odasını istiyor. Bunun Manisa’ya çok büyük katkısı olacak. Sanayi odasının kurulmasının ayrıştırmayla ya da kafamızın ardında bir b planı olmasıyla hiçbir ilgisi yok. Bugün kadar Manisa Ticaret Sanayi Odası bu işleri yürüttü. Biz bayrağı onlardan devralıp daha iyi hale getirmek için yola çıkacağız.



SANAYİ ODASI İÇİN HER İŞLETMEYİ ZİYARET EDİYORUZ

- Manisa Sanayi Odası girişimizin hangi safhada? TOBB mevzuatına göre Sanayi Odası kurmak için 1000 sanayi kuruluşunun imzası ve desteği gerekiyor, siz bu sayıyı bulmak ve aşmak için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

 

- MOSB’deki sanayiciler olarak derneğimiz çatısı altında başlattığımız proje şu aşamada ilçelere ulaşmış vaziyette. Kurduğumuz bir ekip coğrafi konumuna bakmaksızın Manisa il sınırları içinde yer alan tüm sanayi kuruluşlarını tek tek ziyaret edip; sorunlarını dinleyip işbirliğine davet ediyor. Sanayicilerimiz şu ana kadar firmalarını hiçbir oda temsilcisinin ziyaret etmediğini anlatıp duydukları memnuniyeti ifade ediyorlar. Manisa’da sektörel anlamda beyaz eşya ve yan sanayinin ağırlığı var gibi gözükse de gıda sanayi de özellikle ilçelerde yoğun bir şekilde ihracat yapıyor. Haliyle bu karma yapının sorunları da birbirinden çok farklı ve bunlara çözüm bekleniyor. Biz diyoruz ki gelin bu odayı birlikte kurup, yönetelim ve kendi sorunlarımızı kendimiz çözelim.

TOBB ÖNÜNE GEÇMEZ

- Yukarıdaki soru kapsamında, sizin de malumunuz olduğu gibi Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu’nun öncülüğünde Tekirdağlı 1040 sanayicinin imzasıyla Tekirdağ Sanayi Odası Kurucu Müteşebbis Heyeti oluşturuldu ve TOBB’a müstakil Sanayi Odası kurmak üzere bir başvuru yapıldı. Bu yasal üyelik başvuru şartları yerine getirilmesine rağmen TOBB yasal süresi içerisinde başvuruya herhangi bir yanıt vermedi. TOBB’un tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Sanayi odasını kurmak için Tekirdağ’da yapılan çalışmalardan haberimiz var. Bu çalışmaları takdirle izliyoruz. İlgili bakanlığın ve TOBB’un da sanayi odalarının yaygınlaşmasının ve sanayicilerin bu odalar yoluyla daha iyi hizmet almasının önüne geçmeyeceğini düşünüyoruz.

 

240 MİLYON TL CİROMUZ 2 BİN ÇALIŞANIMIZ VAR

- Sayın Çam sanayicilik serüveninizi anlatır mısınız? Bu kapsamda yönetiminizdeki sanayi kuruluşları hakkında bilgi verir misiniz?

- Teleset Group’un temelleri 1985 yılında İstanbul’da atıldı. Teleset Group; Manisa OSB, Karaağaçlı, Tekirdağ Çerkezköy OSB’de toplam 70 bin metrekare kapalı, 100 bin metrekare açık alanda üretim yapıyor. Teleset Group Tüketici Elektroniği ve Beyaz Eşya Sektöründeki lider konumundaki müşterilerine 30 yıldır kablo grupları, saç metal parçaları, borulu imalat ve strafor ambalaj ürünleriyle hizmet veriyor. Teleset Group,Teleset Elektromekanik, Metalsan Endüstriyel Ürünler ve Karpek adında ÜÇ farklı şirkette; 7 ayrı tesiste üretim yapıyor. Şu anda teknolojik anlamda ve müşteri portföyünde Avrupa’da üçüncü sıradayız. Rakiplerimizle kıyasıya verdiğimiz üretim faaliyetlerimizde Teleset Group olarak hatırı sayılır bir yerdeyiz. Tüm otomasyon yatırımlarımızda ve makine seçimlerimizde her zaman önde ve önder bir şirket olma özelliğini elimizde bulunduruyoruz. Zaten teknik olarak da her zaman önde ve önder olmak durumundayız. Çünkü rekabetçi bir piyasanın içindeyiz. Manisa da yan sanayi olarak hizmet veren ve üretim yapan Teleset Group prestijli markalar olan; Vestel, İndesit, Bosh, Buderus, Klimasan, Emat, fabrikalarına, Tekirdağ da; Bosh, Simens, Beko ve Arçelik’e,Romanya da ise; Bosh, Simens, İndesit, Arçelik’in bir firması olan Arctic’e ihracat ağırlıklı çalışıyor. Teleset Group, tüm faaliyetlerini ISO 9001 Kalite, ISO 14001 Çevre, 18001 (OHSAS) İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri ile belgeli üretim tesislerinde “önce kalite” felsefesini benimseyerek, istihdam ettiği 2000 deneyimli ve eğitimli iş gücü ve son teknolojiye sahip makine parkuru ile gerçekleştiriyor. Toplam cirosu 240 milyon TL, çalışan sayısı ise 2000 kişidir.

ÇOSB’DE OLMAKTAN MUTLUYUZ

- ÇOSB katılımcısı olarak, Çerkezköy OSB’yi diğer OSB’lerle kıyaslayıp değerlendirir misiniz?

- Üretim faaliyeti için OSB’leri tercih etmemizdeki en büyük etken, en büyük müşteriye yakın olmak içindir. Manisa OSB’de olduğu gibi sanayicinin yönetiminde söz sahibi olduğu Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin her geçen gün büyümesi ve buna paralel olarak vermiş olduğu hizmetlerin kalitesinin artması şu anda ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gösteriyor. Çerkezköy OSB işgücü açısından, kaliteli düşük maliyetli altyapı hizmetleri açısından yatırıma çok uygun bir bölge ve burada olmaktan mutluyuz.

- Kadir Murat Çam kimdir?

- Ege Üniversitesi  İşletme mezunu olup uzun yıllar beyaz eşya firmalarında üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra 1996 yılında ortaklarımla birlikte sanayiciliğe adım attım. Evli ve iki çocuk babasıyım. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106