Öne Çıkanlar Uğurteks Ece Kamar ömer nart ÇOSB ISO 50001 Peryön Trakya İnsan Yönetim Kongresi

Bekir Öktenoğlu: Avrupa pazarı için farklılık yaratabilmeniz gerekir
Bu sayımızda ‘İçimizden Biri’ köşemizin konuğu Tulipack Ambalaj Genel Müdürü Bekir Öktenoğlu. Firmaların kurumsallaşma sorunu, yetişmiş insan kaynağı, küçük ölçekli firma yapılanması ve rekabet boyutunu sektörün önünde aşılması gereken engeller olarak gören Öktenoğlu, “Tulipack Ambalaj yüksek kalitede ve ölçekte üretim yapabilecek tesis ve teknolojiye sahip. İnovasyonla ambalajın özelliklerini geliştirip ve bunu sürdürülebilir kılarak kalıcı rekabet gücüne sahibiz” dedi.

- Sayın Öktenoğlu okuyucularımızın sizi daha yakından tanıyabilmesi için kısaca kendinizden bahseder misiniz?

- 27 yıldır Otomotiv, Petrokimya ve Ambalaj sektörlerinde çokuluslu şirketlerde üst düzey yöneticilik  yaptığım iş yaşamımda  satış en heyecan duyduğum alan olmakla birlikte  son dönemlerde Tulipack’ında içinde yer aldığı Bell Holding grubunda İş Geliştirme, şirket  satınalma, birleşme gibi  stratejik alanlarda çalışmalarda bulundum. İTÜ mezunuyum , sonrasında ‘Mühendislik Yönetimi’   branşında yurt dışında  çalışmalarım oldu.

- Tulipack’ın kuruluş hikayesini bizimle paylaşır mısınız? Çerkezköy OSB’de başka hangi yatırımlarınız var?

- Bell Holding Ambalaj grubunda  ilaç, kişisel bakım, kozmetik sektörlerine yönelik  metal ve plastik tüketim ürünleri ambalajı üretilirken gıda ambalajında büyüme planımız vardı. 2013 yılı Mart ayında Tulipack’ı kurduk ve  plastik ince cidar IML  ürünleri üretimine başladık. Özellikle margarin ve dondurma ambalaj ürünleri bu alanda yüksek teknoloji ve tecrübe gerektiren ürünler olması zor bir alandı. Biz bunu yatırım gücümüz ve insan kaynağımızla başardık.  İki yıl içinde şirket satın almalarla birlikte 5 katı büyüklüğe ulaştık. Şu anda hem İstanbul Hadımköy’de hem de yeni üretim tesisimiz olan Çerkezköy OSB’de faaliyet gösteriyoruz. Toplam 6.000 metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz.

- Tulipack’ın sektördeki konumu nedir? Üretim çeşitliliğiniz hakkında bilgi verir misiniz?

- Şu anda margarin, dondurma, peynir, yoğurt, krem peynir, çikolata, ketçap, mayonez gibi gıda ürünleri için 100 ml’den başlayıp 10 kg’a kadar  kova ambalajları üretiyoruz. Bu da yine oldukça geniş yelpazede yurtiçi ve yurtdışı müşterilere ürün tedarik imkanı anlamına geliyor.

 

İHRACAT PAYIMIZ YÜZDE 15

- Yıllık üretim kapasitesiniz, ihracatınız ne kadardır? Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?

- Şu anda yıllık 250 milyon adet plastik kase ve kapak üretebilecek kapasiteye sahibiz. İhracatımızın payı bu iki yıl içinde yaklaşık yüzde 15 orana ulaştı. Ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerine ihracat yapıyoruz. Ancak Avrupa ve Balkan ülkelerine faaliyet alanımızı genişletmek üzere çalışmalarımız sürüyor. Gıda ambalajı üretimi yaptığımızdan tesis, makine, ekipman altyapımız otomasyon ağırlıklıdır.

- Sektörün önündeki engeller ve sorunlar nelerdir? Bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinizi bizimle paylaşır mısınız?

- Ambalaj sektörü ülkemizde son yıllarda hızlı bir büyüme başarısı gösteriyor. Bunda hem nüfus artışı hem son kullanıcı eğilimleri hem de gıda regülasyonlarının getirdiği uygulamaların etkisi olmuştur. Ancak burada firmaların kurumsallaşma, yetişmiş insan kaynağı, küçük ölçekli firma yapılanması ve rekabet boyutu sektörün önünde aşılması gereken engeller olarak söylenebilir. Diğer taraftan ülkemizin ambalaj sektörü içinde önemli bir pazarı Avrupa ülkeleridir. Bu ülkelerde tüketim ürünleri ambalaj pazarı oldukça gelişmiş durumdadır. Tabii bu çıtayı yakalamak için üretim imkanı olarak yüksek kalitede ve ölçekte üretim yapabilmenizle birlikte inovasyon, farklılık yaratma kabiliyetinizle orantılıdır. İnovasyonla ambalajın özelliklerini geliştirmeniz ve bunun sürdürülebilir olması kaçınılmaz olmaktadır.

 

 ÇOSB’DE SANAYİCİ İÇİN

İLERİ DERECEDE GELİŞMİŞ

 

- Çerkezköy OSB hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

- Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım kararı almamızda etkenlerin başında altyapısının oturmuş, büyük ölçekli ulusal ve uluslararası firmaların uzun yıllar burada faaliyet göstermesi ve OSB hizmetinin sanayiciler için ileri düzeyde gelişmiş olmasıdır.  Yatırım aşaması öncesi ve sonrasında OSB yetkililerine bize gösterdikleri yakın ilgi ve destekleri için teşekkür ederiz.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106