Öne Çıkanlar ÇOSB Dijital Dönüşüm Merkezi Technocast Kişisel verilerin korunması kanunu Türkonfed Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu

‘Yeni alanlarda ürün ve proje geliştirmeye çalışıyoruz’

Akplas Plastik Kalıp San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Böyet bu sayımızda ‘İçimizden Biri’ köşemizin konuğu oldu. Böyet, “Ana stratejilerimiz arasında yer alan sürdürülebilirlik ve müşterilerimize daha iyi hizmet vermek amacıyla sürekli olarak ürüne özel global teknolojik araştırmalar, dijitalleşmeye yönelik yatırımlar, paydaşlarımız ve üniversitelerle işbirliği yapıyoruz. Ar-Ge merkezimizde gerek mevcut müşterilerimize gerekse de yeni alanlarda ürün ve proje geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

  • Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) katılımcısı olarak Akplas Plastik fabrikasını bize tanıtır mısınız?
  • Akplas, 1989 yılında plastik enjeksiyon üretiminde hizmet vermek üzere İstanbul’da A Grup’un çatısı altında kuruldu. İlerleyen yıllarda plastik enjeksiyon üretiminin yanı sıra ipek/tampon/lazer baskı ve hot stamp, plastik yaş boyama, şişirme ve eşanjör hatları devreye girdi. Kalite sistem yaklaşımı, teknolojik yatırımlar ve AR-GE çalışmalarıyla birlikte gelişen firmamız 1996 yılında Gebze, 2017 yılında ise DOSB ve Çerkezköy OSB tesislerini devreye alarak hizmetlerini ve kapasitesini artırdı. Şu an Çerkezköy OSB’de yaklaşık 11.000 metrekare kapalı alanda çalışıyoruz. Ana stratejilerimiz arasında yer alan sürdürülebilirlik ve müşterilerimize daha iyi hizmet vermek amacıyla sürekli olarak ürüne özel global teknolojik araştırmalar, dijitalleşmeye yönelik yatırımlar, paydaşlarımız ve üniversitelerle işbirliği yapıyoruz.

  • Üretim tesislerinizde ne tür üretimler var. Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz?

  • Çerkezköy OSB’deki tesislerimizde heat&cool ya da standart plastik enjeksiyon ve sonrasında ürün gamını tamamlayan proseslerimizle çalışmalarımıza başladık. Tamamlayıcı proseslerimizden bazıları şöyle; plastik parçalar üzerine yaş boyama, hot stamp, laser, ipek ya da tampon baskı ve montaj hattı. Beyaz eşya ve televizyon sektörlerine plastik parça ağırlıklı komponent üretimleri yapmaktayız.

250 ÇALIŞANIMIZ VAR

  • Firmanızın üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranları nelerdir?

  • Yine ÇOSB tesislerimizde yaklaşık 250 çalışanımızla 100 tondan 2300 tona kadar kapasiteli plastik enjeksiyon presleri ile üretimimizi sürdürüyoruz. Akplas olarak toplam üretimimizin yaklaşık yüzde 9’unu ihraç ediyoruz.

  • Yıllara göre üretim ve ihracat rakamlarınızı öğrenebilir miyiz? 

  • Son üç yılda üretimimiz dalgalı da olsa yüzde 25 civarında artış gösterdi. İhracatımızdaki artış da üretime paralel seyretti.

  • Son yıllarda ülkemizin ve tüm sanayi kuruluşlarının gündeminde olan sanayide dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi dönüşümlerde Akplas Plastik hangi aşamadadır? Yapılan çalışmalardan örnekler verir misiniz?

  • Dönemin ihtiyaçları ve trendleri göz önüne alınarak çalışmalarımızı ve yatırımlarımızı yapmaya çalışıyoruz. Alt yapımızı belli periyotlarda ya değiştiriyoruz ya da revize ediyoruz. Sahadan veri toplama, ERP ile üretim, kalite, lojistik, maliyet, bütçe entegrasyonlarının sağlanması ya da proseslerde robotik, yapay zeka ya da machine learning (makine öğrenimi) konularında örneklerimiz mevcut. Bunlardan bir tanesinin anlatmak gerekirse; yine bir üretim hattımızın sonuna eklediğimiz machine learning ve AI alt yapılı sistemlerle kalitemizi takip ederek proseslerimizi noktasal olarak takip etmeye ve iyileştirmeye çalışıyoruz. Machine Learing’le giriş verisini alan algoritmalar oluşturularak çıktıların yeni veriler eşliğinde güncellenerek sonucun aşağı yukarı tahmin edilmesi için istatistiksel analiz elde ediyoruz.

AR-GE’DE GELİŞTİRDİĞİMİZ ÜRÜNLER PİYASADA

Ar-Ge çalışmalarınızı bize anlatır mısınız? 

  • Grubumuz bünyesinde hizmet veren AR-GE merkezimizde gerek mevcut müşterilerimize gerekse de yeni alanlarda ürün ve proje geliştirmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar özellikle enerji verimi yüksek, yeni teknoloji ve ülkemize katma değer sağlayabilecek konularda projeler geliştirdik. Bunlardan bazıları prototip, bazıları kuluçka seviyesinde kimisi de hali hazırda satışa çıkan ürünler oldu.

FERMADA markamız ile LED aydınlatma alanında önemli projelere imza attık. Fermada’yla gerek ülkemizde gerek de ihracat ta piyasaya farklı bir bakış getirdik. Bunun ispatı da kısa zamanda çok ciddi global firmaların radarına girmemiz oldu. Proje bazlı hizmetlerimiz devam ediyor.

SMB Technics markasıyla eş zamanlı işleme yapabilen yerli ve milli CNC Torna ürünümüzü pazara çıkardık. Şu an Türkiye satışlarını Tezmaksan firması üzerinden yapıyoruz. Sadece torna değil yıllardır tecrübemiz olan talaşlı imalat konusunda birikimimizi otomasyonel çalışmalarla entegre edip müşterilerimize anahtar teslimi hizmet veriyoruz.

Yine SMB markası ile Türkiye’nin ilk seri üretimi servo motor ve sürücü ailesini geliştirdik. Çok kıymetli bayilerimizle anlaşmalarımız yapıldı ve bazı görüşmeler de devam ediyor. Bu alanda da ülkemize katma değer katacak yerli üretimi sürdüreceğiz.

  • Sizinki gibi çok büyük ve öncü teknoloji şirketlerinde eğitimin de önemi büyük. Ne gibi eğitim faaliyetleri yürütüyorsunuz?
  • Son dönemde pandeminin etkisiyle yüz yüze eğitimlerimiz kısıtlandı. Fakat şirket olarak eğitimin çok önemli olduğu ve yaşı olmadığını hep dile getirdik ve uygulamaya çalıştık. Bu kritik dönemde de kısıtlı da olsa farklı konularda yüz yüze ya da dijital ortamda eğitimlerimiz oldu. Eğitim birimimizin planlı olarak yaptığı ya da değişen ihtiyaçlara göre ilave edilen konularda çalışmalar yapılıyor.

TOPRAKSIZ TARIM ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

  • Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında üniversitelerle birlikte yürüttüğünüz projeler var mı?

  • Özellikle 2011 yılında ARGE Merkezimizin kurulmasıyla birlikte üniversiteler ve akademisyenlerimizle daha fazla mesai harcama fırsatımız oldu. Birlikte geliştirdiğimiz ya da devam ettiğimiz projeler var. Değişik bir konu olduğu için anlatmak istediğim bir örnek; Gebze Teknik Üniversitesi ile birlikte yürüttüğümüz hidroponik topraksız tarım projemizi söyleyebilirim.

  • Hangi sosyal sorumluluk projelerini yürütüyorsunuz?

  • Üniversitelerin güneş enerjisiyle çalışan motorlu araç yarışlarında öğrencilerimize çeşitli destekler veriyoruz. Yine üniversite öğrencilerimize farklı konularda yardımlar, meslek liselerinin cazibelerini artırmak için çalışmalar ve etkinlikler yapıyoruz.

  • İşletmelerinizin aldığı ödüllerden bize söz eder misiniz?

  • Akplas olarak son iki yıl üst üste iki farklı kurumdan Çevre Ödülü ne layık görüldük. Müşterilerimizden de kalite ve lojistik alanlarında ödül aldık.

  • ÇOSB hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?

  • Güzel, temiz, disiplinli, kararlı ve örnek bir Organize Sanayi Bölgesi olarak anlatabilirim. Bundan dolayı Çerkezköy OSB yönetimimizi ve emeği geçen arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Başarılarının devamı diliyorum. İleriki dönemde de güzel projeleri var kendilerine çok teşekkür ediyorum.

  • Hobilerinizi öğrenebilir miyiz?

  • Futbol, motosiklet, bisiklet, balık tutmak, ormanda jogging ve bunların yanında Türkiye’ de üretilmeyen ürünler için araştırma yapmak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106