Öne Çıkanlar ÇOSB Dijital Dönüşüm Merkezi ÇOSB Türkonfed Technocast Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu

'Yüksek teknolojiye dayalı inovasyonla uluslararası standartta üretim yapıyoruz'

İçimizden Biri köşemizin bu sayıdaki konuğu Pelsan Tekstil Ürünleri San. Tic. A.Ş. Genel Müdürü Ali Şişman. Şişman, “Yüksek teknolojik donanımı sadece makine parkurları ile sınırlı tutmayıp, uluslararası standartlara uygun üretim yapan fabrikamızın tüm kademelerinde teknolojiden en ileri düzeyde faydalanmak için yoğun bir çabamız var. Karbon emisyonunu azaltmak, sürdürülebilir kalkınma ve yenilenebilir enerji kullanımını desteklemek amacıyla, tükettiğimiz elektriğin yüzde 100’ünü yenilenebilir yeşil enerji kaynaklarından karşılama hedefimizi yeni fabrikamızda Ekim ayı itibariyle hayata geçirdik” dedi.

-Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) katılımcısı olarak Pelsan’ı bize tanıtır mısınız?

- Pelsan, Hijyen, Medikal, İnşaat ve Otomotiv sanayilerine hizmet veren Türkiye'nin ilk nefes alan PE film üreticisidir ve bugün dünyanın önde gelen PE film & Textile Backsheet (TBS) üreticilerinden biri haline gelmiştir.

2006 yılında kurulan ve köklü Hassan Group'un bir parçası olan Pelsan bir aile şirketidir. Hijyen standartlarından ve yüksek teknoloji kalitesinden ödün vermeden, nesilden nesile aktarılan 80 yılı aşkın deneyimle müşteri memnuniyetini sağlamak en temel ilkelerimizden biridir.

  • Üretim tesislerinizde ne tür üretimler var. Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz?
  • Temel olarak hijyen, medikal, inşaat ve otomotiv olmak üzere dört sektöre hizmet veriyoruz.

HİJYEN: Pelsan, hem "Breatech" isimli kendi markası, hem de private-label markalar altında bebek bezi, yetişkin bezi ve hijyenik ped ürünlerinin dış katman uygulamaları için nefes alan ve nefes almayan filmler ve Textile Backsheet olarak tabir ettiğimiz lamineli ürünler üretmektedir. Bu ürünlerde farklı baskı teknikleri ve farklı teknolojiler uygulanmaktadır. Farklı tuşe özellikleri, çok renkli baskı, ıslaklık indikatör seçeneği, UV Mark solvent & su bazlı ve bio bazlı film ve düşük ağırlık tercihleri ​​ile geniş bir ürün yelpazesini müşterilerimizin beğenisine sunmaktayız. 12gsm'den 100gsm'ye kadar nefes alan film ve lamineli ürünler, 20gsm'den 80gsm'ye kadar da nefes almayan lamineli ürünleri en yüksek kalite standartlarda üretmekte olup, yeni ürün geliştirme konusunda hızla ilerlemekteyiz.

MEDİKAL: Pelsan, rakiplerinden farklı olarak medikal sektörüne özel entegre ürünlerle hizmet vermektedir. İlgili standartlara uygun, nefes alan ve almayan filmlerle lamine edilmiş steril ve non-steril lamineli ürünler birinci sınıf kalite olarak üretilmektedir. İki veya üç katmanlı medikal ürünler, müşteri gereksinimlerine bağlı olarak farklı emici özelliklerin yanı sıra çeşitli nonwoven türleri ile de lamine edilebilir. 20gsm'den 116gsm'ye kadar değişen cerrahi örtü ve önlükler EN13795 standartlarında üretilmektedir.

İNŞAAT: Pelsan, Kalender Bonding ve Hotmelt Laminasyon teknolojilerini kullanarak çatı altlıkları için polietilen ve polipropilen UV bazlı nefes alabilen film ve lamineli ürünler de üretmektedir.

OTOMOTİV: Araç koruma örtü üretimimiz de mevcuttur.

  • Firmanızın üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranları nelerdir?

Yıllık üretim kapasitemiz 50.000 tondur. Çalışan sayımız ise 300’dür. Üretimimizin büyük bir kısmını ihraç etmekteyiz.

  • Son yıllarda ülkemizin ve tüm sanayi kuruluşlarının gündeminde olan sanayide dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi dönüşümlerde Pelsan hangi aşamadadır? Yapılan çalışmalardan örnekler verir misiniz?

  • 2018 yılında araştırmalarına başlayıp, 2019 yılında devreye aldığımız MES (Üretim Yönetim Sistemi) projemiz buna örnek olarak gösterilebilir.

Üretim izleme sistemlerimiz sayesinde, üretim süreçlerinde ortaya çıkan verilerden faydalanarak işletmenizin ihtiyaç duyacağı raporları oluşturabiliyoruz. Veriye dayalı raporlar sayesinde üretim süreçlerimizi gerçek zamanlı olarak takip edebiliyoruz. Toplam ekipman verimliliğimizi görmek için optimum üretim seviyemizi belirleyip mevcut durumla karşılaştırma yapabiliyoruz. Yapay zekâdan faydalanarak, işletmemizi daha verimli hale getirmek için de çalışıyoruz. Bugünün şartlarında otonom sistemlerden ve veri izleme süreçlerinden faydalanarak, yapay zekâya dayanan çözümler sayesinde fabrikamızda meydana gelebilecek sorunları ve beklenmedik durumları tespit etmemiz de çok kolaylaşıyor. Retmes’in yapay zekâ algoritmaları sayesinde veri eğitim setleri oluşturuyor, geçmiş verilerden öğreniyor ve gelecek için doğru tahminlerde bulunabiliyoruz. Öngörücü bakım ile üretim hattı durma durumlarını en aza indiriyoruz. Prosesleri analiz ederek verimliliğimizi arttırıyoruz. Analiz sırasında ortaya çıkan verileri kullanarak daha etkin prosesler tasarlama şansımız da oluyor. Merkezi İzleme & Raporlama ile de üretim tesislerimizi tek bir merkezden izleyip raporlayabiliyoruz. Ortaya çıkan karmaşık süreçleri ve birden fazla konumdan gelen verileri birleştirerek işletmelerimize dair bütüncül bir bakış açısı elde edebiliyoruz.

Kısacası; yüksek teknolojik donanımı sadece makine parkurları ile sınırlı tutmayıp, uluslararası standartlara uygun üretim yapan fabrikamızın tüm kademelerinde teknolojiden en ileri düzeyde faydalanmak için yoğun bir çabamız var.

  • Ar-Ge çalışmalarınızı bize anlatır mısınız?
  • Sürekli değişim ve gelişim içerisindeki sektörün hızına yetişebilmek ve üretimdeki konfor alanımızı biraz daha genişletebilmek için 2018 yılında Pelsan AR-GE Merkezi’ni kurduk. Bu merkezde oluşturulan yeni projelerde müşteri istekleri, şirket içi öneriler, satış-pazarlama ekiplerimizden gelen trend tavsiyeleri ve sektörel pazarda oluşan ihtiyaca yönelik yeni ürün geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Özellikle hijyen ve medikal sektöründe kullanılan performans özellikleri iyileştirilmiş, farklı malzeme kompozisyonlardan compound ve filmler geliştirerek Ar-Ge çalışmaları yapmaktayız. Firmamızın başta belirttiğim faaliyet alanlarından biri olan inşaat sektörüne yönelik çatı izolasyon için nonwoven ürünlere uyumlu üretim süreçlerinin oluşturulması, maliyet düşürme çalışması ve performans iyileştirme çalışmaları da hali hazırda yapmaktayız.

Günümüz koşullarında düşük enerji sarfiyatı çok önemli; hem teknik özellikler açısından beklentileri karşılayan, hem de çevreye duyarlı üretim yapmak, sürdürülebilirlik açısından gereklilik haline gelmiştir. Bu süreç ve çalışmaların oluşturulmasında firmamız aktif rol almayı hedeflemektedir. PELSAN International Renewable Energy Certificate Standard (IRECS) tarafından, tükettiği elektriği yenilenebilir kaynaklardan sağlayan şirketlere verilen I-REC Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikasını almaya hak kazanmıştır. Karbon emisyonunu azaltmak, sürdürülebilir kalkınma ve yenilenebilir enerji kullanımını desteklemek amacıyla, tükettiğimiz elektriğin yüzde 100’ünü yenilenebilir yeşil enerji kaynaklarından karşılama hedefimizi yeni fabrikamızda Ekim ayı itibariyle hayata geçirdik.

Ar-Ge merkezimizde devlet destekli (TÜBİTAK) doğada çözünebilen, tek kullanımlık, çevre dostu biyobozunur özellikte film üretimi, kullanılan fosil kaynaklı polimer tüketimini azaltarak uzun vadede sürdürülebilir ve çevreye duyarlı ürünler, karbon ayak izi düşürmeye yönelik enerji tüketimi azaltılmış filmler ile ilgili çeşitli projeler yapılmaya devam edilmektedir. Bunun yanı sıra filmin sahip olduğu teknik özellikleri değiştirmeden, mekanik ve kimyasal geri dönüşüm hammadde içeren filmlerle ilgili proje çalışmalarımız da bulunmaktadır.

ÜNİVERSİTELERLE ORTAK EĞİTİMLER YAPIYORUZ

  • Sizinki gibi çok büyük ve öncü teknoloji şirketlerinde eğitimin de çok önemi var? Ne gibi eğitim faaliyetleri yürütüyorsunuz? Üniversite-sanayi işbirliği için üniversiteler ile birlikte yürüttüğünüz projeler var mı?
  • Rutin kalite eğitimlerimizin yanı sıra, kimyasal taşıma & depolama & güvenliğini sağlama, kurumsal sosyal uygunluk bilinçlendirme & bilgilendirme, temel iş sağlığı ve güvenliği ve mesleki yeterlilik eğitimlerini de oldukça önemsiyoruz. Bu anlamda düzenli aralıklarla, üniversiteler de dahil olmak üzere, kurumsal çözüm ortaklarımızla organize ettiğimiz eğitimlerimiz mevcut. Covid-19 ile hayatımıza giren pandemi sürecinde de korunma tedbirleri ve hijyen eğitimlerini aralıksız yürüttük ve bu eğitimlerimize hala devam etmekteyiz.

  • Hangi sosyal sorumluluk projelerini yürütüyorsunuz?

  • Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin ortak sorumluluğu. Bu sebeple TEMA Vakfı ile sürekli iletişim halindeyiz ve çoğu sosyal sorumluluk projelerimizi TEMA ile birlikte yürütüyoruz.

  • İşletmelerinizin aldığı ödüllerden bize söz eder misiniz?

  • İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) çatısı altında faaliyet gösteriyoruz ve birliğimiz bizleri her yıl ihracat performans oranlarımıza göre ödüllendiriyor. Ayrıca İSO ilk 500 içerisindeyiz.

ORTAK BİR PROJEDE BULUŞABİLİRİZ

  • ÇOSB hakkında neler söylemek ister misiniz?
  • ÇOSB ülkemiz sınırlarında yer alan sayılı organize sanayi bölgelerinden biri. Lokasyon olarak İstanbul’a ve Tekirdağ Limanı’na yakınlığı sebebiyle oldukça stratejik bir noktada yer aldığını düşünüyorum. Kesintisiz sağlanan ÇOSB elektrik enerjisi de başarılı bir şekilde yönetiliyor. Ayrıca aktif olarak yürütülen sosyal sorumluluk proje ve uygulamalarınızdan dolayı sizleri tebrik de etmek isterim. Eğitime verdiğiniz katkıyı yakından takip ediyoruz. Belki bir gün ortak bir sosyal sorumluluk projesinde de buluşabiliriz. Son olarak; herkes gibi biz de bu büyük organizasyonun bir parçası olmaktan ve burada sizlerle olmaktan mutlu ve gururluyuz.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106